fallback

Преглед на печата за 9 ноември

09:06 | 09.11.19 г.
Автор - снимка
Създател

Средният банков депозит у нас е под 160 лева в. Сега

Средната стойност на 61% от депозитите на физически лица в банките е под 160 лв., показва изчисление, базирано на данните на БНБ за количествените категории влогове към края на септември. Статистиката на централната банка за пореден път показва, че в категорията до 1000 лв. са най-големият брой депозити - 5 901 170, но общата им стойност е само 927.09 млн. лв. От данните става ясно още, че общата сума на депозитите на домакинствата в края на септември нараства с 8.2% до 53.89 млрд. лв. Влоговете на българите в категорията между 5 и 50 хил. лв. са на обща стойност 25.55 млрд. лв., или средно 15 хил. лв. Наблюдава се увеличение както в броя на домакинствата, така и в общата стойност на направените от тях влогове над 1 млн. лв. Общо милионерите притежават пари в банки за 2.341 млрд. лв. към септември. Влоговете, попадащи в тази графа, са 969, т.е. те имат средно по 2.4 млн. лв. на депозит. За сравнение, година по-рано броят на милионерите е бил 862, а общият размер на депозитите е бил 2.133 млрд. лв.

САЩ напълно подкрепят „Малкия Шенген“ в. Сега

“Малкият Шенген” е обещаваща инициатива, която има нашата подкрепа, заяви днес специалният пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър на срещата, посветена на Западните Балкани в Женева. "Европейската перспектива на Западните Балкани, която беше основа за ангажираността на САЩ в региона повече от 20 години, не се е променила и няма да се промени“, каза Палмър. "Ето защо неспособността на Европейския съвет да постигне консенсус за започване на преговори със Северна Македония и Албания беше толкова дълбоко разочароваща. Но с това нещата не свършват. Надяваме се Европейският съвет да успее да преразгледа проблема и да постигне напредък на срещата на лидерите в Загреб, да намери необходимия консенсус, да започне този важен процес и да изпрати важен сигнал до региона“, каза Палмър.„ Междувременно САЩ поемат по-голяма роля на Западните Балкани и има опасност в ЕС да се създаде усещането, че се оттегля, и самият регион поема инициативата. Ангажиментът на Сърбия, Албания и Северна Македония да подобрят сътрудничеството чрез инициативата „Малък Шенген“ е демонстрация на това как лидерите поемат отговорност за собствената си съдба и контрол върху собственото си бъдеще“, заяви американският представител.

Мудис свали рейтинга на Великобритания заради Брекзит в. Монитор

Рейтинговата агенция Moody's ревизира прогнозата за суверенния рейтинг на Обединеното кралство, като я понижи от "стабилна" до "отрицателна". Това се посочва в съобщение, публикувано на официалния уебсайт на агенцията. Агенцията отбелязва, че решението за понижаване на прогнозата е взето във връзка с "отслабването на институциите, което доведе до сериозни проблеми във връзка с Брекзит". В същото време самата оценка се утвърждава при "Aa2". "Кредитният рейтинг на британското правителство се подкрепя от широка, гъвкава и конкурентна икономика", каза Moody's. Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., тоест две години след като представи писмено известие за оттегляне от общността. Депутатите от парламента обаче три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Брекзит, постигнато от Брюксел и правителството, водено от премиера Тереза ​​Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Брекзит, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей беше принудена да подаде оставка, като не успя да прекъсне задънената улица.

Милиардерите се топят в световен мащаб в. Труд

За годината състоянието на супербогатите е намаляло, но милиардерите като Джеф Безос от „Амазон” са били по-успешни в сравнение с други предприемачи, казва докладът. Броят на милиардерите намалява в световен мащаб. Това сочи проучване на швейцарски финансисти от реномираната банка UBS и от консултантската фирма PwC, публикувано в петък от специализираното издание Billionaire Report. Така вече не важи правилото, че богатите стават все по-богати. Според изследването в света има 2100 милиардера. Тяхното състояние през 2018 г. се е стопило с 388 милиарда долара или с 2,6 на сто в сравнение с предходната година. Това се случва за пръв път през последните 5 години. Сривът се обяснява с несигурността на пазарите на акции поради търговския конфликт между САЩ и Китай, също на и на Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:44 | 05.09.22 г.
fallback