fallback

Преглед на печата за 7 ноември

08:00 | 07.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

Караниколов: Българската икономика върви напред

Бюджетът за 2020-та година ще бъде по-добър от този за тази година, с по-високи доходи и запазване на данъчната политика. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов при гласуването на първо четене на законопроекта по време на съвместно заседание на Икономическата комисия и Комисията за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата, предава БНР.

Министър Караниколов подчерта рекордния ръст на износа от 10 години насам - в размер на 17 млрд. евро още преди края на годината.

БТПП: Бизнесът е оптимистично настроен за 2020-а

Българският бизнес е с оптимистични очаквания за 2020 г. на фона на предпазливите прогнози за глобалната икономика. Това показват резултатите от проучване на Търговско-промишлената палата, проведено през септември. Анкетата е част от мащабно европейско изследване на бизнес климата в Европа, сред повече от 53 000 компании в 28 европейски държави.

Повлияни от позитивните сигнали на американската икономика, представители на бизнеса в България очакват подобряване на бизнессредата през следващата година. Близо 63% от анкетираните представители на компаниите в страната са оптимисти за очакванията за условията за правене на бизнес. Ръстът на позитивните нагласи е с 10% по-висок в сравнение с миналата година. Расте и делът на оптимистичните очаквания в областта на инвестициите и заетостта за разлика от Европа, където преценките са много по-въздържани.

В. Сега

Стопаните на басейните масово "забравят" да проверяват филтрите

Собствениците на плувни басейни масово не са запознати със задълженията си за безопасна техническа експлоатация. Това обяви Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) в резултат на проверки в цялата страна, извършени между 29 октомври и 1 ноември.

Инспекторите на ДАМТ са проверили 301 плувни басейна в 177 туристически обекта - хотели, балнеолечебни и СПА центрове, уелнес и таласотерапевтични центрове. Проверките разкрили, че стопаните на басейните не са наясно с изискванията за хигиена и за поддръжка на съоръженията - помпи, филтри и т.н. От агенцията съобщават, че повечето собственици дори не са направили задължителните досиета с проектна и техническа документация, които трябва да се съхраняват на обекта.

Сделки с акции вече ще се облагат с ДДС

Прехвърлянето на акции и дялове на дружества, които дават на притежателя им права на собственост върху недвижим имот, ще се облагат с ДДС. Това предвижда спорна промяна в Закона за ДДС, която вчера бе гласувана на първо четене от депутатите в парламента. По традиция поправката е част от заключителните и преходни разпоредби на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Целта на финансовото министерство е да се спре заобикалянето на закона, при което чрез изповядване на сделки за прехвърляне на акции и дялове на практика се прехвърля собственост върху недвижими имоти, предназначени за жилищни нужди, като по този начин се избягва плащането на ДДС. Представители на бизнеса обаче реагираха, че така разписан, текстът не се ограничава само до жилищни имоти и дава изключително широки права за субективна преценка и облагане на голяма част от иначе освободените от ДДС сделки с акции и дружествени дялове.

В. Монитор

Започва изграждането на кръговото на пътя Хасково – Димитровград

Започва изграждането на кръгово кръстовище на път I-5 Хасково – Димитровград. То ще замени съществуващото триклонно кръстовище край завода „Язаки България“ ЕООД.

Предстои стартиране на същинските строителни работи. В момента се извършва изместване на оптични кабели и комуникации и на съществуващия водопровод. По време на строителните дейности движението ще се осъществява двупосочно в платното, в което не се работи. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание, като спазват стриктно поставената сигнализация и указанията на „Пътна полиция“.

Новото кръстовище ще бъде с енергоефективно LED осветление, нови мантинели, пътни знаци и маркировка. С изграждането му ще се подобри безопасността на движението и ще се намалят до минимум предпоставките за пътнотранспортни произшествия.

Забраняват на общинарите в Бургас да гласуват с "въздържал се"

Проект за нов правилник за дейността на общинския съвет в Бургас забранява гласуване с "въздържал се". Проектът вече е качен на страницата на местния парламент и тече 14-дневен срок за предложения и становища.

В Чл. 51 епредвидено, че през новия мандат на съветниците те ще имат право да гласуват само и единствено със "за" или "Против". За да няма неразбрали е добавена и ал. 2, която  гласи: "Не се допуска гласуване с "въздържал се". Ако правилника бъде приет в този му вариант, това означава, че местните съветници вече няма да могат да запазят неутралитет по даден въпрос и ще бъдат длъжни да заемат ясна позиция с която да подкрепят или отхвърлят докладните.

Друга интересна промяна в правилата за работа въвежда лимит за говорене от трибуната. До сега местните парламентаристи не се съобразяваха с никакви ограничения и някои от тях изпадаха в дълги и отегчителни обяснения. В новия проект на правилника е предвидено всеки съветник да има точно по две минути време за изказване. За спазването на това правило ще се следи стриктно, а ако някой от групите надвиши лимита, то изговореното над двуминутния лимит време ще бъда отрязвано от общите минути за групата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
fallback