fallback

Преглед на печата за 4 ноември

07:51 | 04.11.19 г.

ГЕРБ загуби изборите в ключови областни градове В. Сега

При ниска избирателна активност и множество сигнали за купуване на гласове ГЕРБ спечели кметските избори в трите най-големи общини на страната - София, Пловдив и Варна. Заедно с победите на първи тур в Бургас и Стара Загора ГЕРБ затвърди присъствието си в големите населени места на България. Управляващата партия обаче понесе тежки кметски поражения в следващите по големина общини - Русе, Плевен, Благоевград. Балотажи в неделя имаше в 18 областни града, 150 общини, 441 кметства и 31 района в страната. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) взе очаквано поправителния изпит в София. Тя поведе на Мая Манолова с около 10% при старта на изборния ден и през целия ден поддържаше разликата. Манолова не получи подкрепата, която искаше от градската десница, а избирателната активност в София леко надмина тази от първия тур. Досегашният областен управител на Пловдив - Здравко Димитров (ГЕРБ), вече ще е кмет на Пловдив. Димитров победи кандидата на патриотите Славчо Атанасов, като в края на изборния ден разликата между двамата достигна 15%.

Парите в Сребърния фонд остават с отрицателна лихва на депозит в БНБ В. Сега

И  в следващите три години парите в Сребърния фонд ще продължат да стоят на сметка в централната банка, където се топят заради отрицателна лихва. Това става ясно от одобрената на последното заседание на правителството стратегия за управление на средствата във фонда за периода 2020 - 2022 г. Кабинетът и управителния съвет на фонда предвиждат да се запази прилаганото досега консервативно управление на активите. "Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в БНБ или други инструменти по сметки в нея", се казва в прессъобщение на МС.   Държавният фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система - така нареченият „Сребърен фонд“, бе създаден преди 10 години с идеята да натрупа солиден резерв, с който след време да се допълват основните пенсии на все по-застаряващото население. Към този момент обаче парите стигат, колкото да се платят пенсиите за няколко месеца.

Сватбите бият разводите три пъти В. Монитор

Броят на сватбите у нас е близо три пъти по-голям от броя на разводите. Това става ясно от данни от проектотчета за 2018 г. за изпълнение на Националната стратегия за демографско развитие на населението (2012-2030 г.), който е качен за обществено обсъждане.  Сключените бракове през миналата година са били 28 961 или с 368 повече спрямо 2017-а. Ръст бележи и броят на разводите, които през минала година са били 10 596 или със 185 повече семейства са разтрогнали официално съжителството си спрямо 2017-а. По-голям дял от регистрираните бракове и разводи са сред населението в градовете, показват още данните в проектотчета на социалното министерство. Новите семейства извън селата са близо три четвърти от всички (21 463). Областите с най-много бракове на 1000 души от населението са Добрич – 5.4‰, и Разград – 5.1‰., а най-нисък е коефициентът на брачност в област Перник и Ловеч – по 2.6‰

България е втора по износ на кориандър В. Труд

България е втора в света по износ на кориандър. Това показват данните за 2018 година, оповестени от Украинската асоциация за селскостопански износ (UAAE). За миналата година страната ни е изнесла 14 хиляди тона. Пред нас е само Индия с 37 хиляди тона. България дели втората позиция с Италия и Иран, които също са експортирали по 14 хиляди тона кориандър за година. Сирия и Аржентина са следващите най-големи износители с по 7 хиляди тона. Украйна изнася 3,9 хил. тона. По данни на асоциацията миналата година световната търговия с нераздробен и смлян кориандър възлиза на 160 хил. тона. За девета поредна година България е на първо място сред страните в Европейския съюз по производство на билки и подправки. По данни на европейската статистическа агенция Евростат през 2018 г. в страната са отгледани малко над 71 хил. тона ароматни и медицински растения, както и подправки.

100% паралелно преброяване на "Галъп": Цветан Ценков печели изборите във Видин В. 24 часа

При 100% паралелно преброяване на "Галъп" Цветан Ценков, кандидат на местната коалиция СДС (НДСВ, Нова алтернатива, ЗНС, БЗНС, БДСР), печели изборите във Видин с 57,8%. Огнян Ценков от ГЕРБ събра 39,7%. Цветан Ценков заяви пред БНТ, че от утре по най-бързия начин ще се организира в политическите съвети и ще поиска мощна подкрепа на Видин и Северозапада, защото, по думите му, той в момента е леко забравен и загърбен. Надявам се да започнем активно да работим", каза Ценков. "В местните избори има политика в името на видинчани, а не е чиста политика, както на парламентарните избори. Имам приятели и в ГЕРБ, и в БСП и ще направя всичко възможно да убедя всички, че ще бъда изключително диалогичен. Видин е за всички ни. Искам да го върна на картата на България такъв град, какъвто е бил преди 120 години, когато сме се освободили", каза още Ценков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 14.09.22 г.
fallback