fallback

Преглед на печата за 26 октомври

09:25 | 26.10.19 г.

Гешев е избран, но съмненията остават В. Сега

10-часовото изслушване на Иван Гешев в процедурата по избор на главен прокурор не даде отговор на много от въпросите около морала и професионалните качества на единствения кандидат. Това не попречи 20 от членовете на Висшия съдебен съвет да го произведат в началник на държавното обвинение и така да го облекат в абсолютна власт, която никой не контролира. Макар няколко пъти да обяви, че не бърза за никъде и ще отговори на всички въпроси, Гешев показваше видима нервност при неудобните питания, в които той виждаше политика, хибридна атака и дългата ръка на политико-олигархични кръгове. Правосъдният министър Данаил Кирилов, който дирижираше изслушването, няколко пъти напомни на Гешев, че не е длъжен да отговоря на всичко, и се опитваше да парира част от въпросите, като често повтаряше на членовете на съвета да не влизат в диалог с кандидата. Кои въпроси останаха без отговор?

Приходите в аутсорсинг сектора у нас нарастват с 20% В. Сега

Размерът на аутсорсинг сектора в България възлиза на 2.4 млрд. евро за 2018 г. Приходите в индустрията са нараснали с близо 20%, което е повече от прогнозираното през миналата година. Това показват данни от годишния доклад на Българската аутсорсинг асоциация, изготвен от See News. Той обхваща 583 компании от цялата страна, занимаващи се с аутсорсинг на бизнес процеси и ИТ през 2018 година. През последните години индустрията на изнесените услуги продължава да се разраства. Най-бързо тези процеси протичат в големите градове с университети, като се наблюдава тенденция за изнасяне на дейността извън столицата. София, Пловдив и Варна са трите най-големи центъра, като Велико Търново и Бургас също привличат все повече нови компании. Средните заплати в сектора са в пъти в по-високи от тези за страната. Индустрията генерира 8.5% от всички разходи за заплати в икономиката през 2018 г. Около 2% от пазара на труда в България е формиран от аутсорсинг компаниите. 

БНБ хвана над 500 фалшиви български банкноти за 3 месеца В. Монитор

За периода юли – септември 2019 г. в Националния център за анализ на Българската народна банка (БНБ) бяха задържани общо 527 броя неистински български банкноти, циркулирали в паричното обращение. Спрямо второто тримесечие на 2019 г. те са с 297 броя повече, показва доклад за емисионно-касовата дейност на БНБ, публикуван днес. В общия брой на задържаните през третото тримесечие на 2019 г. неистински български банкноти най-голям е делът на тези с номинал 20 лв. (88.99%). След тях са тези от по 50 и 10 лв. с дял съответно 6.26% и 4.17%. От стотачките също има прихванати фалшификати – те са общо 3 броя. Задържани банкноти от 2 или 5 лв. няма. За периода юли – септември задържаните монети са общо 84. От тях 16 броя са от 2 лв., 17 броя от 1 лв. и 51 броя от 50 ст. БНБ е задържала и чуждестранна валута - 616 броя евро (от които 509 броя нециркулирали в паричното обращение), 98 броя щатски долари и 24 броя банкноти от други чуждестранни валути.

Цената на оранжерийните домати са понижи до 2,03 лева В. 24 часа

Индексът на тържищните цени / ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, се понижи тази седмица с 1,19 на сто, до 1.344 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Цената на оранжерийните домати се понижи с 11.7 на сто, до 2,03 лева за килограм, а цената на оранжерийните краставици се повиши с 5,2 на сто, до 1,22 лева за килограм. Картофите поевтиняват със 7,5 на сто и се продават по 0,62 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 11,2 на сто и се търгуват по 0,60 лева за килограм. Зелето поевтинява с 9,5 на сто и се продава по 0,57 лв./кг. Зелените чушки поевтиняват с 0,9 на сто и се търгуват по 1,13 лв./кг. Червените чушки се продават средно по 1,50 лева. Ябълките поевтиняват с 10,5 на сто, до 0,85 лв./кг. Лимоните поскъпват с 2,6 процента и се продават по 2,34 лева за килограм. Гроздето поскъпва със 7,7 на сто, до 1,40 лева за килограм, предаде БТА.

Гилдията награди отличниците в строителството В. Труд

Най-добрите строителни компании бяха отличени от Камарата на строителите в България на бляскава церемония в Националния дворец на културата. Годишният бал на бранша, организиран от Камарата на строителите в България, събра на едно място представители на държавата, гилдията, синдикалните и бизнес организации. Традиционното събитие по повод професионалния празник на строителя Димитровден бе уважено от вицепремиера Мариана Николова, регионалния министър Петя Аврамова, транспортния є колега Росен Желязков, министъра на околната среда и водите Нено Димов, председателя на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзийски и народни представители. Призът сред големите компании в областта на високото строителство грабна “Главболгарстрой” АД. Победители в раздели “средни строители” и “малки строители” са съответно”Обонато Билд” ЕООД и “ЗСК Монтажи” ООД. В категорията на транспортната инфраструктура сред големите фирми отличниците са “Трейс Груп Холд”, “Хидрострой” АД и “Джи Пи Груп” АД. Сред средните по големина и малки фирми триумфираха “Симекс” ЕООД и “Автомагистрали София” ЕООД. Златните призове за строежи от енергийната инфраструктура бяха връчени на “Дитсманн Енергоремонт Холдинг” АД, „ Т и Д Инженеринг” ЕООД и “Протех” АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 12.09.22 г.
fallback