fallback

Блажка Димитрова: Домакинство с нулев отпадък – мисията е възможна

Превръщаме органичния отпадък от кухнята в почва, работим върху стартъп за биоразградима посуда, посочи съоснователката на ресторанта "Благичка - Zero Waste"

11:00 | 17.10.19 г.

Да, може да има домакинства с нулев отпадък. Можем да изграждаме нагласи в тази посока в обществото, особено сред децата, заяви Блажка Димитрова, съосновател на ресторанта с нулев отпадък "Благичка - Zero Waste", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria.

Историята на  ресторанта с нулев отпадък „Благичка - Zero Waste" започва през 2013-2014 г., когато Блажка Димитрова е учител по програмата на "Заедно в час".

„Преподавах две години английски език и предприемачество на 12-ти клас в училище с т.нар. „проблемни деца" с ниски резултати, занижена мотивация и т.н"., разказа тя и посочи, че именно учениците са били причината да се появи ресторантът. По думите ѝ „не трябва да ни е страх от грешките и трябва да продължаваме напред”.

Блажка Димитрова е убедена, че си струва да се създаде пространство, където да се даде шанс на тези младежи в неравностойно положение, за които е трудно да развият трудови навици.

„Така се появи "Благичка – кухнята с кауза", където досега има само младежи, израснали в институции, без родители, а от години насам – и младежи с увреждания. Тази кухня вече е ресторант и е първият такъв в България с нулев отпадък", коментира създателката му.

Блажка Димитрова разкри любопитния факт, че за ресторанта се пазаруват продукти в насипно състояние, както и че отпадъците се компостират.

„Превръщаме органичния отпадък от кухнята в почва", подчерта още тя.

Съоснователят на сдружението „Нулев отпадък - България" сподели, че вече работи върху стартъп за биоразградима посуда.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:37 | 12.09.22 г.
fallback