fallback

Росен Желязков: Малко не ни достигна да блокираме пакета „Мобилност“

Електронни системи ще оценяват водача по време на шофьорския изпит, обяви транспортният министър

09:37 | 11.10.19 г. 6

Приемането на законодателните промени от пакета „Мобилност“ е много дълъг, сложен институционален и комплициран процес с много фази.  За съжаление малко не ни достигна да блокираме пакета. В момента сме в друга ситуация - преговаряме с останалите държави членки, преговаряме с Европарламента. Ще се опитаме да оптимизираме всички предложения, вярваме, че ще постигнем успех, защото активното участие в преговорите е предпоставка за това.

Така министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков коментира в ефира на БНТ спорния пакет и предстоящите гласувания в ЕП по него. 

Той коментира и концесията на Летище София. По думите му концесията все още не е факт, но вече е избран концесионер. „Задължително ще има нов терминал, това е едно от условията. Другите са да се увеличи пътникопотока, да има възможност за изграждане на нова писта, подобряване на условията, запазване на персонала. 550 млн. лв без ДДС е първоначалното плащане към държавата“, уточни Желязков.

Той коментира и проблемите в сектора на БДЖ, като потвърди, че в момента има недостиг на 20 локомотива, но през следващата година дефицитът ще бъде наваксан.

Относно новите мерки за практическите изпити за шофьори, Желязков обясни, че промените са свързани с подобряване работата на "Автомобилна администрация".  „Теоретичната подготовка на водачите в момента се извършва в т. нар. бели стаи. Нашето желание е да направим практическия изпит в "бели автомобили", където електронните системи ще преценяват грешките на водача, подготовката му и т.н.“, каза министърът.

В момента има два режима - лицензионен и режим по контрол на пътя. Говорим за схеми, които преминават през административна тежест, обясни Желязков.

Мерките за превенция, които се предвиждат, са да се прекъсне физическата връзка между администрация и бизнес с интегрирана система за електронно заявяване и електронно получаване. Компанията "Информационно обслужване" ще направи тази система, допълни Росен Желязков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback