fallback

Преглед на печата за 9 октомври

07:50 | 09.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Делът на неплатените битови сметки расте В. Сега

Задлъжнялостта на българите към банките намалява, но расте тази към фирмите за бързи кредити и за доставка на ток, вода и парно. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ) за първите шест месеца на годината. Според него делът на просрочените задължения на гражданите към фирмите за бързи заеми е нараснал на 20% при 18% за първото полугодие на 2018 г. От 1% на 5% пък се е увеличил делът на неплатените в срок сметки за комунални услуги. Ръст от 15 на 17% се отчита и на задълженията към мобилните оператори. Като цяло обаче броят на хората с просрочени дългове намалява през тази година. През първото полугодие длъжниците, предадени на фирми за събиране на вземанията, са били 570 хиляди души, а година по-рано са били 636 хиляди, съобщиха от АКАБГ. Това, че са дадени на "събирачи на дългове", означава, че тези потребители не са плащали вноските и сметките си повече от три месеца. Чувствително е спаднал и трудносъбираемият дълг, възложен на колекторските агенции.

Ръководството на БДЖ забранило контактите с медиите В. Сега

Директорите на БДЖ са забранили на служителите да контактуват с журналисти. Това разкрива Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Именно заради тази забрана неправителствената организация е поела ролята на говорител на железничарите и от тяхно име съобщава, че в сряда, на 9 октомври, машинистите от локомотивно депо "София" канят на среща по наболели въпроси депутати, както и ресорния министър Росен Желязков, а също и ръководството на жп предприятието.  "Целта на срещата е да се привлече вниманието на всички парламентарни сили към изключително тежкото състояние на железницата, а тези, от които зависят политическите решения, да видят ситуацията на терен и да представят визията си за бъдещето на БДЖ", поясняват от гражданската инициатива. Ще се обсъжда спирането на влакове поради недостиг на годни за работа локомотиви и вагони, както и темата за средствата, които правителството планира да заложи за БДЖ в бюджета за идната година.

Стопанин в Русенско заредил кочината с нови прасета В. Монитор

Стопанин от град Бяла в Русенско заредил кочината с нови прасета, макар и да бил декларирал, че в продължение на една година няма да гледа свине. Преди това мъжът прибрал еднократната помощ от 300 лева, която беше изплатена на хората за дезинфекция след доброволното умъртвяване на животните от задния двор. За случая съобщи на днешното заседание на междуведомствената епизоотична комисия в Русе директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков. При проверката на място се оказало, че стопанинът е взел за отглеждане три нови прасета. За нарушението той ще бъде глобен. Все още продължават проверките в стопанствата от тип „заден двор“ за неумъртвени свине. Досега саустановени две нарушения - в Бяла и в Ново село, където екипите открили общо три прасета.

Длъжникът–мъждо 30 години, зодия Рак В. Труд

Мъж до 30 години, зодия Рак, със средно или висше образование е профилът на средния длъжник у нас. Това показва проучване на Асоциацията на колекторските агенции в България. Колекторски фирми търсят 570 хиляди длъжници у нас. Общата сума, която те дължат, е в размер на 464,3 милиона лева. Това е обемът на възложените на фирмите за събиране вземания за първите шест месеца на тази година. Размерът им все пак намалява като за същия период на миналата година те са били 743,9 милиона лева, а длъжниците са били 636 хиляди, показват още данните на асоциацията. Основната причина за спада в задлъжнялостта на населението е устойчивото подобряване на макроикономическата среда. Потребителите са по-платежоспособни, по-сигурни в доходите си и се стремят да погасяват задълженията си навреме, обясни данните Райна Миткова, председател на АКАБГ.

Сайтът на НАП - недостъпен за няколко часа В. 24 часа

Сайтът на Националната агенция по приходите е недостъпен, видя "24 часа" около обяд. При отваряне на интернет страницата на приходната агенция, вместо начална страница се появяваше надпис "Възникна грешка в работата на системата". ИТ специалисти на приходната агенция правят подмяна на хардуерни части на системата и тя ще бъде достъпна скоро, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. В 16,48 ч. процедурата очевидно приключи и отварянето вече се извършваше нормално. Докато траеше подмяната, електронните услуги на приходната агенция останаха достъпни - при отваряне на страницата, отделен надпис предлагаше вход с хиперлинк към портала за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:02 | 09.09.22 г.
fallback