fallback

Преглед на печата за 3 октомври

08:06 | 03.10.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

Над 2 млн. клиенти са били в сайта на “Енерго-Про” за една година

Клиентите на “Енерго-Про” предпочитат използването на електронните канали за получаване на услуги, свързани с тяхното потребление на електроенергия. Една от последните инициативи на компанията е организираната томбола с ваучери за пазаруване на стойност 100 лв. за клиентите, актуализирали данните си за кореспонденция с компанията в периода септември 2019 – февруари 2020 г. Кампанията за актуализация на имейл или телефон отнема минути и е активна на интернет адрес https://update.energo-pro.bg/, достъпен и от банер на началната страница на “Енерго-Про”. През месец октомври предстои първото теглене на печеливши участници в томболата.

През последната една година повече от 2 милиона клиенти на енергийното дружество са потърсили информация на корпоративния сайт www.energo-pro.bg. Посетени са над 34 милиона страници, като най-търсена е била страницата за проверка на сметка, най-вече в периодите на излизане на фактури. Тогава се отчитат и пикове в посещаемостта за ден, като рекорд е отбелязан на 15 януари - 91 650 посетители. Потребителите на възраст между 25 и 34 години формират най-висок дял от влизанията в сайта - 33%, присъстват и клиентите над 55 г. - те са 1 на сто. Най-предпочитаното устройство за влизане на страницата на компанията е мобилният телефон, следван от компютъра и на последно място - таблетът.

400 млн. лв. инвестирали в България от ОМВ

400 млн. лв. инвестирала в България австрийската компания ОМВ, съобщиха от фирмата в сряда по повод 20-одишнината от влизането на нашия пазар. В момента тя има 94 бензиностанции у нас, в които работят повече от 1400 души. За 20 години компанията била създала около 20 000 работни места в собствената си верига и партньорите, с които работи. Като част от корпоративната социална политика компанията инвестирала и около 6 млн. лева в различни инициативи.

НКЖИ подписва договор за изгражданета на жп линията Пловдив - Бургас на 3 октомври

НКЖИ ще подпише договор за изграждане на железопътната линия Пловдив – Бургас на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

Предметът на договора е „Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия ПловдивБургас“, част от проект „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив-Бургас, Фаза 2“ и ще бъде подписан с избрания Изпълнител – Консорциум „Плобур“, състоящ се от фирмите „Джи Пи Груп“ АД, „Мармет“ АД, „Бомбардие Транспортейшън Итали“ АД и „Бомбардие Транспортейшън Полска“ ООД, уточни Фокус.

В. Сега

Мудната администрация бави с месеци строежа на нови жилища

Тежките процедури за издаване на разрешително за строеж и мудността на чиновниците са проблеми, които не намират решение от години. И архитекти, и строителни предприемачи настояват за опростяване и ускоряване на процедурите, но засега няма признак управляващите да вземат каквито и да било мерки. Въпреки високите такси за разрешителни и високите данъци, както и работните места, които се създават, строителният сектор е третиран и заклеймяван почти като обществен враг.

Разрешителните за строеж се чакат с месеци - и то без сериозни санкции, ако нормативните срокове не се спазват. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), на брифинг в сряда.

Съседите сами ще определят дела на сградната инсталация за парното

Всяка етажна собственост вече може сама да избира процента, с който да се плаща за сградна инсталация, без да е нужно да иска предложения от топлинния счетоводител. Възможността за избор е между 20 и 40%, съобщи във вторник изпълнителният директор на "Топлофикация - София" Боян Паунов пред БНТ. Тези правила са записани с промени в новата наредба за топлоснабдяването, която влезе в сила от 1 октомври.

На практика чисто новата наредба обаче връща правила отпреди повече от 10 г., които така и не проработиха, освен да доведат до напрежение между съседите, вързани към една и съща абонатна станция. Какво ще се случи сега, ще стане ясно едва през следващото лято, когато започнат да пристигат поредните изравнителни сметки.

В. Монитор

Отпускат 51 млн. лв. за ремонт на пътища

Правителството отпусна 50 817 326 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за извършване на дейности предимно по второкласна и третокласна републиканска пътна мрежа.

С част от средствата - 45 317 326 лв., ще бъдат финансирани ремонт на асфалтова настилка, локални ремонти, отводнителни мероприятия, бетонови работи, полагане на нова хидроизолация и подмяна на фуги на съоръжения, ремонт и монтаж на нови ограничителни системи, възстановяване на вертикалната сигнализация, полагане на хоризонтална маркировка, ландшафтно оформяне и други. С изпълнението на тези дейности техническите качества на пътните участъци и съоръженията по тях се привеждат към експлоатационно състояние, отговарящо на съвременните изисквания за безопасност и комфорт на движението.

Подаваме данъчни декларации без служебни бележки

От 2020 г. годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите.

Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост.

Одобрен е отчетът за изпълнението на държавния бюджет за 2018 г.

Правителството одобри годишния отчет за изпълнението на държавния бюджет на България за 2018 г. и доклада към него, също така предложи на Народното събрание да го разгледа и приеме. Това съобщи пресслужбата на кабинета.

В него е отбелязано, че 2018 г. е приключила с превишение на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа в размер на 135,1 млн. лева. Отнесено към БВП това представлява 0,1 процента от БВП. Салдото по КФП е положително за трета поредна година, след като за 2017 г. бе отчетен излишък в размер на 0,8 на сто от БВП. Бюджетното салдо на сектор "Държавно управление" за 2018 г. по методологията на Европейската система от национални и регионални сметки (ESA 2010), съгласно априлските Нотификационни таблици за дефицита и дълга, е положително в размер на 2 процента от БВП, което съответства на разпоредбите на чл. 25, ал. 2 на Закона за публичните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:08 | 08.09.22 г.
fallback