fallback

Преглед на печата за 30 септември

08:00 | 30.09.19 г.

В. 24 часа

Толуправлението ще докладва на КАТ повредените камиони

Въпреки че толсистемата няма нищо общо с КАТ и задачата на контролните рамки не е да засичат скоростта на камионите, данни от нея все пак ще бъдат подавани на КАТ. Това стана ясно от отговор на въпрос, поставен от депутатите от регионалната комисия на парламента на членовете на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”.

“Вече са направени изпитания на работата на контролните рамки при дъждовно време и те работят много добре. Данните за натоварването на всяка ос на камиона поотделно ще ни показват дали има баланс и ако няма - номерът на камиона ще се дава на КАТ”, каза членът на управителния съвет на АПИ проф. Олег Асенов.

Пред “24 часа” проф. Асенов обясни, че датчиците в асфалта, които мерят теглото на преминаващите камиони, работят перфектно при всякакви условия и мерят поотделно двете оси. В случай че има разминаване, това е сигурен белег, че в ходовата част на камиона има разбалансиране, а това означава, че в него има съществена повреда. “Именно това налага да подаваме тази информация на КАТ, защото подобни повреди са съществено нарушение на Закона за движение по пътищата”, обясни той.

Държавата ще плати полигон за безпилотни коли, кани “Хюндай”

Правителството ще инвестира държавни пари в построяването на центъра за изпитване на автономни автомобили, който бе предложен от премиера Бойко Борисов на южнокорейската компания “Хюндай”. Фирмата е поканена за партньор, който да оперира съоръжението и да даде своето ноу-хау.

Това обясни министърът на икономиката Емил Караниколов в интервю за “24 часа”.

Центърът за изпитване на автономни автомобили ще е на летище Доброславци до София, където сега се обучават шофьорите на НСО. Мястото бе посочено от Росен Плевнелиев през лятото след среща с премиера Бойко Борисов. В момента експрезидентът работи за “Автомобилен клъстер България”.

Програмист с 5-годишен стаж взема поне 7 хил. лв.

Нетната заплата на програмист, работещ в България, който има 5-годишен опит, може да достигне до около 7 хиляди лева месечно. Това показва съвместно проучване на две интернет платформи: Trending topics - професионален сайт на работещите в IT сектора, и Noble Hire – международна платформа за набиране на кадри. В публикуваното проучване е посочено, че данните са само от официални източници и са събирани само от компании, които са прозрачни в заплащането.

В България, както и по света най-търсени са senior back-end developer, т.е. старши експертите сървърни разработчици. Техните брутни работни заплати започват от 1275 евро месечно и може да стигнат до 4182 евро, като долната и горната граница зависят от опита. Експерт с тази специалност с над 5-годишен опит може да получава до 4947 евро месечно, което прави грубо пресметнато около 10 хил. лв. Така нетната заплата, ако изцяло се получава по трудов договор, е малко над 8 хил. лева.

Другата много търсена категория специалисти и съответно добре платене е на мобилните разработчици. При тях обаче няма стажанти, нито младши спецалисти, т.е. с опит между 1 и 2 години. Мобилните разработчици се създават като кадри едва след около 2 години обучение и труд, но за сметка на това стартовата им заплата е от 1785 евро, а след около една година вече стига до 2236 евро. Старшите мобилни разработчици, т.е. с над 4-годишен опит, получават брутни заплати между 1683 и 4177 евро.

В. Сега

Пропастта между големи и малки общини става все по-голяма

Изоставането на малките от големите общини става все по-осезаемо. Основните разлики са в заетостта, инфраструктурата, демографията, финансовото състояние и данъчната политика на местно ниво. Изследване на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), публикувано през миналата седмица, показва какви точно са проблемите и каква е цялостната картина на икономическото и социалното развитие в осем от най-малките областни центрове в България - Ловеч, Силистра, Монтана, Разград, Търговище, Кюстендил, Кърджали и Смолян.

Всяка от областите изостава от средните за страната нива на икономическа активност, сочи изследването, позовавайки се на данни от 2017 г.  Сред изследваните общини Смолян, Търговище, Разград и Монтана са с най-висок растеж по отношение на икономическото развитие  (измерено чрез БВП на глава от населението) от над десет години насам. Областите с най-ниско ниво на икономическо развитие към 2017 г., които изостават в сравнение с останалите от 2008 г. насам, са Ловеч, Кюстендил и Силистра.

За калпав проект авторът му вече ще носи отговорност

Фирмите за строителен надзор няма да сключват договори за изпитвания в лаборатории на строителя или свързани с него лица. Консултантите няма да могат да сключват договор за оценяване съответствието на проекта за строежи, за които самите те или наети от тях лица са проектанти и/или строители, доставчици на машини, съоръжения, технологично оборудване, както и свързаните с тях лица по смисъла на Търговския закон.

Това предвиждат поредни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикувани за обществено обсъждане през миналата седмица. Темата за изпитването на влаганите в строителството материали нашумя особено през миналата година след катастрофата с автобус край Своге, но след това бързо заглъхна и едва сега идва отново на дневен ред.

Освен това проектът предвижда да се разшири кръгът на участниците в строителството, които ще носят административнонаказателна отговорност за нарушения на ЗУТ и на подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане. Към тях се включват проектантите, лицата, упражняващи технически надзор по част „Конструктивна“, и консултантите - физически или юридически лица.

В. Монитор

Един от десет декларира прасета фантоми

Всяка десета проверка на земеделското министерство в личните стопанства установява декларирани прасета фантоми. Заради предизборната ситуация кметове са се опитали да уредят хора в подопечните им общини неправомерно с обезщетения за свинската чума. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на парламентарния контрол.

Извършени са 2210 проверки за достоверност на подадените данни за обезщетение при африканска чума по свинете, открити са 228 нарушение или при 10 на сто от инспектираните стопанства има нередности, показват данните на земеделското министерство. Има отказани заявления за изплащането на обезщетенията на личните стопанства в страната заради африканската чума по свинете, обяви ресорният министър.

БДЖ спира за три седмици 14 влака

БДЖ спира за три седмици от понеделник (30 септември)  до 20 октомври 14 влака, съобщиха от държавния жп превозвач. Промените са свързани с необходимостта от осигуряване на достатъчен брой локомотиви за обслужване на влаковете поради съществуващия в момента постоянен недостиг на тягов подвижен състав.

Пътническите влакове, които няма да се движат през периода от 30 септември до 19 октомври, са следните:

• Пътническият влак № 30135 от Карлово за Зимница, който заминава от гара Карлово в 18:00 ч. и пристига в Зимница в 21:19 ч.;

• Пътническият влак № 30175 от Карлово за Зимница, който пътува само в ден петък, тръгва от гара Карлово в 17:00 ч. и пристига в Зимница в 20:40 ч.;

• Пътническият влак № 50133 от Дупница за Петрич, който заминава от гара Дупница в 17:10 ч. и пристига в Петрич в 19:52 ч.;

• Пътническият влак № 20164 от Варна за Шумен, който тръгва от гара Варна в 16:45 ч. и пристига в Шумен в 18:53 ч.

• Крайградският пътнически влак № 30236 от Зимница за Сливен, който заминава от гара Зимница в 21:45 ч. и пристига в Сливен в 22:06 ч.

Пътническите влакове, които се отменят от 30 септември до 20 октомври, са:

• Крайградският пътнически влак № 30270 от Стара Загора за Карлово, който заминава от гара Стара Загора в 03:50 ч. и пристига в Карлово в 06:33 ч.;

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 10.09.22 г.
fallback