fallback

Преглед на печата за 7 септември

08:58 | 07.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Службата на тел. 112 трябва да получава данни за мястото на повикването веднага

Капитал

Държавите в ЕС са длъжни да създадат гаранции, че органът, който отговаря за спешните повиквания на номер 112, ще получава от съответните далекосъобщителни предприятия безплатно информация за местоположението на лицето, осъществяващо повикването, в момента, в който повикването достига до органа. Това важи включително когато повикването е осъществено от мобилен телефон, който не е снабден със SIM карта.

Това гласи решение на Съда на ЕС (СЕС) в Люксембург от четвъртък по дело, свързано с литовски казус. СЕС напомня, че съгласно Директивата за универсалната услуга (Директива 2002/22/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 7 март 2002 г. относно универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги) "всички обаждания към единния европейски номер за спешни повиквания" са засегнати от задължението да се предоставя на информация за мястото, от което се прави повикването.

"Булгартрансгаз" ще построи нужната инфраструктура до ТЕЦ Варна със собствени средства, но след това ТЕЦ-ът  ще ги върне

Капитал

Разширяването на газопровода до ТЕЦ "Варна" ще бъде възложено и платено от държавната "Булгартрансгаз", но всички разходи по-късно ще бъдат възстановени от собственика на централата - Ахмед Доган. Това се казва в официално становище на газовия оператор до "Капитал" по повод публикуваната на 4 септември статия "Държавата ще разшири газопровода до ТЕЦ "Варна".

20 български фирми са в Топ 500 в Централна и Източна Европа

Сега

20 български компании влизат в класацията на 500-те най-големи дружества в Централна и Източна Европа, сочи годишното проучване на международната кредитна застрахователна компания "Кофас". През 2018 г. броят на българските компании в класацията се е увеличил с три. През 2017 г. те бяха 17, а през 2016 г. - 18. България се нарежда на седмо място по брой фирми в ЦИЕ. Общият оборот на българските компании достига 21.585 млрд. евро, а нетната печалба - 195 милиона евро.  Класацията подрежда фирмите според размера на оборота, информацията за печалбата им, както и броя на техните служители. Секторът на минерали, химикали, пластмаси и фармация е с най-голям брой компании – 95.

Първите три места в класацията на българските компании остават същите като миналата година. Най-напред за поредна година е Българският енергиен холдинг (БЕХ), който заема 31-ва позиция спрямо 29-а предишната година. "Лукойл Нефтохим Бургас", е на 38-о място. Трета сред българските фирми се нарежда медодобивната и рециклираща компания "Аурубис България", която отбелязва спад от 43-то до 48-о място за 2018 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 11.09.22 г.
fallback