fallback

Фандъкова: Не отричам отговорността си за ремонта на ул. Граф Игнатиев

Чака ни една от най-интересните кампании и битки за София от демократичните промени в страната насам, твърди политолог

16:22 | 03.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор

"Кампанията за кмет на София ще бъде сериозна. За мен изборите за кмет са избори за развитието и перспективата на града ни. Имала съм възможности и за други позиции, но съм отказвала, защото за мен това е каузата, зад която съм застанала". Това каза пред БНР кметът на София Йорданка Фандъкова, която е кандидат на ГЕРБ за четвърти мандат за столичен градоначалник.

Фандъкова обяви, че влиза в кампанията с ясен график за работа с нови проекти и нови идеи.

"Три са водещите задачи, които си поставям - целенасочена работа в кварталите, развитие на София като зелен и чист град и третата - строителството на метрото - това е проект, който променя града ни". 

"В листата за общински съветници, която подготвяме в момента, съм поканила хора, които са утвърдени специалисти в различни сфери в работата на града и млади хора със свежи идеи. София има нужда от нови хора и нова енергия", посочи кметът.

От думите й става ясно, че ще разчита и на опитните си колеги, които много активно са работили за промяната на града досега. "Но за мен най-важна е промяната в структурата. Имаме нови предизвикателства пред града", обяви столичният кмет и уточни, че се работи усилено, за да бъдат осигурени повече места в детските градини и ясли. "В момента строим 8 нови детски градини. Пет от тях ще бъдат завършени до края на годината. Започваме още девет", посочи кметът. 

Според нея е нормално да се търси широка подкрепа най-вече за проектите за града, които са в интерес на всички граждани. "Винаги съм казвала, че тротоарите в София не са син и червен, а ляв и десен и се нуждаят от ремонти".

Фандъкова припомни, че в периода на управлението на кабинета "Орешарски" е получавала отказ за финансиране на проекта за метрото, но Столичната община е поемала разходите, след което от ЕК са получавани средствата. Тя оцени, че това е безспорно стратегически проект за столицата.

"Всеки в процеса на ремонта на улица "Граф Игнатиев" носи своята отговорност и аз няма да отричам и моята", заяви кметът Фандъкова и припомни, че тя е налагала най-високите санкции в държавата, глобявайки проектантите на този проект за ремонт на знаковата софийска улица. Тя изрази очакване, че площад "Славейков" отново ще се оживи, след като бъде върнат там книжният пазар. 

"Чака ни една от най-интересните кампании и битки за София от демократичните промени в страната насам", каза  пред БНР политологът Анастас Стефанов от изследователски център "Тренд". Той уточни, че Йорданка Фандъкова и Мая Манолова са две ярки кандидатури и изрази очакване, че и другите обявени номинации за кметската надпревара в столицата ще мобилизират определен вот към тях.

"Кандидатите Борислав Игнатов от "Демократична България" и Борис Бонев от "Спаси София" ще се състезават в контекста на една двуполюсна битка в София", коментира той и добави, че техните послания имат чуваемост, но "въпросът е дали ще разширят своя таргет".

Политологът Анастас Стефанов се съгласи с коментираната често теза, че от избора на градската десница ще зависи изходът от балотажа в София, но уточни, че демократичната общност няма да бъде единна в избора си.

"Зависи коя от двете кандидатки ще се позиционира по-приемливо за десните".

Според него Манолова ще бъде подкрепена от БСП, което ще ѝ постави категоричен етикет "БСП". 

По думите му Пловдив ще е другият град с интересни местни избори и заради това, че вотът е в годината, когато той е Европейска столица на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback