fallback

Преглед на печата за 27 август

08:06 | 27.08.19 г.

Давността притиска дело от сагата "Топлофикация"

 

в. Сега

 

10 години не стигнаха на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд да приключи като първа инстанция процеса за пране на близо 10 млн. лв. и данъчни престъпления срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Така, макар и давността за прането на пари да е 22 години и половина, тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., през 2021 г. ще започне погасяването по давност за най-старите. Дори Крънчева да чете присъда на 26 септември, за когато е насрочено поредното заседание по делото, после ще трябва да пише мотиви. Това в най-добрия случай ще отнеме поне 2 месеца. След това казусът ще мине през още две инстанции. А това няма как да се случи до 2021 г.

 

МОН увеличи на 500 лв. бонуса за учители в проблемни райони

 

в. Сега

 

С 200 лв. се увеличава бонусът към заплатата на учителите, които се престрашат да преподават в проблемни училища на ученици с ниски образователни резултати. Това предвиждат предложени от просветното министерство промени в националната програма "Мотивирани учители" (1.7 млн. лв.), по която МОН се опитва да осигури педагози за училищата в проблемни райони. Така допълнителното възнаграждение на педагозите ще станe 500 лв., с което от ведомството на министър Красимир Вълчев се надяват да повишат интереса към програмата.

 

Квотите за работа за хора с увреждания са пред провал

 

в. Сега

 

Квотите за заетост на хората с трайно намалена работоспособност са на път да разрешат незначителна част от проблемите на най-уязвимата социална група. Една от причините за това е големият дисбаланс в търсенето и предлагането на работна сила с намалена работоспособност в различните населени места на страната, сочи справка на Агенцията по заетостта, изготвена за "Сега". Към началото на август бизнесът е обявил 2846 свободни позиции за хора с трайни увреждания, като 1701 от обявените свободни работни места са в изпълнение на квотните задължения на фирмите по Закона за хората с увреждания. Въпреки че общо регистрираните в бюрата по труда хора с увреждания са малко над 11 хил. души, интересите на двете страни на пазара на труда трудно се срещат.

 

Българите купуват по 40 кг злато на месец

 

в. Монитор

 

Купуването и търгуването с инвестиционно злато у нас нараства стабилно за последните четири години като само за месец българите купуват средно между 40-43 кг злато. Последна мода е български студенти да купуват кюлчета злато на абонамент, които да дадат като подарък. В бройката влизат тези, които работят през лятото почасово или са на пълно работно време.

Сумата за 1 кг е почти 90 000 лв. „Въпреки че българите нямаме същата покупателна способност като тази на Швеция или други лидери в областта, у нас потреблението се увеличава от 2015 г. насам“, коментира Мартин Миланов от специализирана фирмва за търговия със злато пред Монитор“. По негови думи все повече хора започват да се интересуват от ценния метал, особено през последните 2 месеца на тази година. Причина е предлагането на българския пазар, при което можеш да получишедно кюлче безплатно с абонамент.

 

Морето по-евтино и топло през септември

в. Труд

 

Топло море и хубаво време обещават синоптиците през септември, а офертите стават по-изгодни. Още от 20-и август по хотелите започнаха намаления. В Слънчев бряг цените падат с 20-25%. На първа линия до плажа може да се нощува срещу 140-180 лв. От 15-и септември цените слизат с още 20 на сто. В комплекса в момента нощувка с ол инклузив и басейн е 36 лв. Нощувка с десет лева отгоре може да се намери в друг хотел – с басейн и ол инклузив. 26 евро, но без закуска предлага друга оферта.

 

Изкарват по 100 лева на ден от бране на билки

в. Труд

 

По около 100 лева на ден могат да си изкарат опитните берачи от събиране на билки у нас. Това заяви Добрин Тонев от Българската асоциация на билкарите и гъбарите. Въпреки това хората, които събират билки всяка година намаляват, категоричен бе Иван Цицелков от същата организация. Трима събирачи, които познават терена и са се сдружили в екип, могат само за ден да съберат по 800-1000 килограма пелин, даде за пример Тонев. И допълни, че при изкупна цена от средно 30 стотинки за килограм си изкарват между 80 и 100 лева на човек. Също добра сума могат да вземат берачите на липа, която се изкупува по 4-5 лева за кило. Тя е сред билките, с които сме най-известни по света. Това се дължи на ароматните й качества. Заради забраните да се берат липовите дървета в градовете обаче износът намалява.

 

Гроздето по-малко, но сладко, виното ще е хубаво

в. 24 часа

 

Качествено грозде, от което да стане хубаво вино, се очаква през тази година. Според експерти единствено резки промени в метрологичната обстановка могат да влошат положението. Качеството ще бъде по-високо, освен ако не паднат интензивни валежи, не застудее рязко, заради което да се напука гроздето, и да се създадат условия за развитие на болести, коментира шефът на агенцията по лозата Красимир Коев. Прогнозата на метеоролозите за следващите две седмици, когато ще е гроздоберът, не предвещава резки застудявания. Количеството грозде се очаква да бъде подобно на това от миналата година - около 153 000 тона. Но може да се окаже, че е и чувствително по-малко, тъй като доста лозя пострадаха от градушки и дъждове. Има масиви, където щетите стигат и до 80%, твърди Коев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
fallback