fallback

Преглед на печата за 13 август

08:10 | 13.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бунтът срещу избиването на прасета ще се потушава с глоби

В. Сега

Изпълнителната власт заплаши с глоби кметовете, които обявиха, че няма да позволят на ветеринарните инспектори да евтаназират насила прасетата в селата им, близки до чумни огнища. За санкциите предупреди зам.-министърът на земеделието Янко Иванов пред Би Ти Ви в понеделник. В края на миналата седмица изтече срокът, в който стопаните можеха доброволно да умъртвят животните си съгласно предписанията на Агенцията по храните. Иванов подчерта, че кметовете, които отказват да се съобразят с мерките, са "яхнали вълната на популизма". 

Кметовете на 30 пазарджишки села лично обещаха пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят мерките на БАБХ, но в петък се разбра, че хората масово отказват да допуснат властите в свинарниците. Зам.-министър Янко Иванов поясни вчера, че кметовете са длъжни да направят разяснителна кампания, да организират събирането на избитите животни, да посочат подходящи места и да организират загробването.  

Съдът прекрати делото за 1 млн. лв. срещу Елена Йончева

В. Сега

Софийският градски съд (СГС) прекрати делото, заведено от бизнесмена Иван Саздов срещу евродепутата Елена Йончева, съобщиха в понеделник от съда. Гражданският иск бе заведен по Закона за задълженията и договорите по текста за непозволено увреждане и бе на стойност 1 млн. лв. Ищецът обаче не е внесъл изискуемата по закон държавна такса от 4%, т.е. 40 хил. лв., и това е причината СГС да прекрати делото. Решението не е обжалвано и е влязло и в сила.

Саздов заведе дело срещу Йончева заради публичните й твърдения, че е участвал в тайна схема за покупка чрез офшорка на къща в Барселона и така е подпомогнал премиера Бойко Борисов, когото Йончева също свързва с къщата. Бизнесменът твърдеше, че е наклеветен, набеден и че е пострадало доброто му име.

БНТ пак ще плаща солидно за „Бързо, лесно, вкусно“

В. Сега

Предаванията "Спортисимо" и "Стани богат" повече няма да се излъчват в ефира на БНТ, а кулинарното шоу "Бързо, лесно, вкусно" ще продължи да се показва при намалена наполовина цена за реализация на един епизод, съобщиха от телевизията. В съобщението се казва, че от "Стани богат" ще бъдат излъчени само оставащите по договор и вече заснети броеве на предаването. От „Сан Стефано“ 29 допълват още, че скоро ще има повече информация за предстоящата програма от новия телевизионен сезон, който започва през есента.

Въпреки че от телевизията не посочват суми, изнесената информация означава, че в бъдеще един брой на "Бързо, лесно, вкусно" ще струва на БНТ над 4000 лв. Както "Сега" писа, през февруари т.г. бившият генерален директор Константин Каменаров е сключил допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, с което е задължил БНТ да закупи още 180 броя от него. Според Търговския регистър съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е еднолична собственост на продуцента Нико Тупарев, и още две физически лица. От страна на БНТ анексът е подписан от Каменаров и от икономическия директор Даниела Асенова, а е съгласуван с вече бившия програмен директор на телевизията Надя Костова и с шефа на дирекция "Правна" Кремена Кадиева. Според вътрешна информация един епизод от "Бързо, лесно, вкусно" към онзи момент струва цели 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. - информация, която новият директор Емил Кошлуков не е отрекъл.

Петр Келнер останал единствен купувач за Би Ти Ви и бизнеса на СМЕ

В. 24 часа

Чешкият милиардер Петр Келнер участва в надпреварата за покупка на медийната група Central European Media (CME), която притежава българската телевизия Би Ти Ви. И не само това - той е останал единственият кандидат в сделката, пише чешкото издание “Хосподарске новини”, както и някои словашки медии.

През последните две години европейската медийна група Central European Media, част от американската AT&T продаде част от активите си в Централна и Източна Европа. През март групата обяви, че е започнала “преразглеждане на стратегическите опции, включително евентуална продажба на компанията”. Оттогава текат различни спекулации дали ще бъдат продадени отделни телевизии, или цялата група, която оперира в пет държави - в Словакия държи телевизия Markiza, в Чехия - TV Nova, в Румъния - PRO TV, в Словения - Kanal A, POP TV и други, а в България - Би Ти Ви, Ринг тв, както и тематичните канали “Би Ти Ви Комеди”, “Би Ти Ви Екшън”, “Би Ти Ви Синема” и “Би Ти Ви Лейди”.

“Гергьовденското море” увеличило двойно отпуските по болест

В. 24 часа

Болничните, които са вземани през април, май и юни тази година, вероятно ще доведат дотам, че общият брой отпуски по болест през 2019 г. ще е двоен на 2018-а.

Само през април, май и юни са издадени около 1 милион листа.

През първите три месеца на годината, когато бе и пикът на грипа, има издадени около 678 хил. болнични.

Още през май от Националния осигурителен институт се усъмниха в нарастването на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, така някои си събраха с помощта на болничен 11 дни ваканция накуп.

В Пловдив цените на домовете нараснаха с 8%

В. Труд

Ръстът на цените в Пловдив през първото тримесечие е малко под 8% спрямо същия период на миналата година. А цените на жилищата в Бургас за първи път изпреварват тези във Варна, след като през миналата година се изравниха, сочат данни на компания за недвижими имоти. Преди Варна беше близо до София като цени, но в последните години поизостана, сочат данни на компанията.

Цените на жилищата в София през тази годината се движат около 1080 евро за кв. метър като остават без съществена промяна спрямо 2018 г., сочат данни на компанията. През миналата година ръстът на цените в столицата беше с около 4% спрямо 2017 година.

Чуждестранен интерес към българския имотен пазар има, но той все още не се е възстановил до нивата отпреди финансовата криза от 2008 г. Много чужденци посещават българските сайтове за недвижими имоти, но не всички от тях стигат до реални сделки. Пазарът в големите градове засега си остава доминиран от българските купувачи. Една от причините за това е, че чужденците не са достатъчно информирани какво предлага България.

Заплатите нараснаха с 12%за година

В. Труд

Заплатите в страната нараснаха с 12% за година. През юни средното възнаграждение е 1253 лв., обявиха от НСИ. Най-голям ръст от близо 19% има на заплатите в сектора „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където попадат и програмистите. Средната заплата в сектора през юни е 3274 лв. Като се има предвид, че и в този бранш новите кадри взимат доста по-малки суми от колегите си, за да се получи средна заплата за бранша от над 3200 лв. се оказва, че опитните програмисти взимат по 4-5 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 08.09.22 г.
fallback