fallback

Божилов: Цената за F-16 е поносима

От гледна точка на надграждането американските самолети превъзхождат другите аналози, коментира експертът

17:35 | 04.08.19 г. 9

Цената за американските изтребители F-16 е поносима, а закупуването на последния модел от серията F-16 е най-доброто решение за България“. Това мнение изказа Йордан Божилов, експерт в Софийския форум за сигурност, в предаването "Клуб Investor" на Bloomberg TV Bulgaria.

Припомняме, че договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 със САЩ бе обнародван през тази седмица в "Държавен вестник". Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката. Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Договорът за F-16 включва придобиване на самолети, въоръжение, подготовка на летци и технически състав. Също така е договорено да се изгради център в Долна Митрополия, който ще позволи обучаване на български пилоти, като е възможно да се извършват обучения и за нуждите на други държави, обобщи  Йордан Божилов. 
“Купувайки средство за отбрана, трябва да отчитаме пълния спектър от въпроси – възможностите, които ни предоставя партньорството със страната производител, възможностите за участие в съвместни операции на НАТО, възможности за бъдещо развитие на системата. Самолетът е средство, което ще бъде надграждано във времето“.

Важно е да има възможности за надграждане. От тази гледна точка самолетите F-16 превъзхождат другите аналози, коментира Божилов.

"България вече не е в рамките на Варшавския договор, когато Министерството на отбраната или военните решаваха какво военно средство им трябва и държавата работеше, за да го произведе".

В момента имаме няколко кораба, които могат да изпълняват широк комплекс от мисии. На нас ни трябва ново технологично състояние – кораби, които да приемат вeртолети, да имат средства за защита и да изпълняват широк спектър от задачи, обясни още Божилов.

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
fallback