fallback

Преглед на печата за 29 юли

08:10 | 29.07.19 г.

В. 24 часа

Държавата е похарчила над 25 млн. лв. на ден за обществени поръчки тази година

Рекордните над 25 млн. лева дневно харчи държавата за обществени поръчки от началото на годината до 27 юли. Това показват данните на Агенцията по обществените поръчки, цитирани от БНТ.

Междувременно се запазва и тенденцията половината от всички жалби срещу процедури на държавната и местната власт да бъдат основателни. Друга една четвърт от поръчките се оказват незаконни в последствие.

През 2019 г. държавната и местната власт са сключили над 11 300 договора на обща стойност 5,12 млрд. лева. На ден това означава, че държавата вече харчи с рекордните за последните пет години 25 300 000 лева.

Хакерът Крис хванат заради страстта си към игрите

20 000 долара за едното име, наемане на младеж, пробил системата на образователното министерство, хакване на най-големия мейл доставчик у нас, без той да знае, търсене на кадри в LinkedIn, бодване на флашка на разследваща полицайка и източване на бази данни от НАП.

Това са само част от “подвизите”, сътворени от TAD Group. Фирмата е на 3 години и макар

ударът срещу приходната агенция да я направи известна по всички грешни причини, историята на компанията и преди това е осеяна с приключения в тъмните дебри на интернет.

В. Сега

Жилищата в София поскъпват още

Прогнозите за покачване на цените, направени в началото на годината от строителни предприемачи и имотни брокери, започнаха да се сбъдват. Средните офертни цени на най желаните за покупка апартаменти в столицата - двустайните, са се повишили леко в сравнение с миналогодишните стойност и са около 1200 евро за кв.м, а за тристайните - около 1100 евро/кв.м. Това сочат данни на агенцията за недвижими имоти "Арко".

Наблюденията на брокерите сочат, че през второто тримесечие на 2019 г. най-търсени са жилищата в районите Лозенец, Оборище, Витоша, Изток, Изгрев. Там купуващите апартаменти разполагат предимно със собствени средства и търсят имоти с инвестиционна цел. От началото на годината до сега продължава високият интерес за покупка на жилища в квартал "Овча купел".

"Ел Би Булгарикум" качил с 280% продажбите на пробиотици

Производителят на млечни изделия "Ел Би Булгарикум" отново е сред малкото държавни предприятия, които се развиват възходящо и подобряват резултатите си. Печалбата му през миналата година е достигнала 7.6 млн. лева - при 6.1 млн. лв. Година по-рано. Това показва справка на в. "Сега" във финансовия отчет на компанията за 2018 г. В известен смисъл "Ел Би Булгарикум" е монополист - държи тайната на лечебното българско кисело мляко - закваската с прочутия Лактобацилус булгарикус.

Интересното е, че при т.нар. свежи продукти като кисело, прясно мляко и др. предприятието е намалило печалбата си с 23% до 2.7 млн. лева. Но при т.нар. функционални храни (пробиотици и добавки) има забележителен ръст от 281% спрямо предходната 2017 година. Така оборотът от тях е достигнал над 280 000 лв. при около 74 000 лв. година по-рано.

ПИБ и Инвестбанк имат капиталов недостиг, показаха стрес тестовете

Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Инвестбанк ще трябва да допълнят капитала си. Това установиха стрес тестовете, направени от Европейската централна банка. Това е втората мащабна проверка на активите на българската банкова система след фалита на КТБ и първата, която се извършва от ЕЦБ във връзка с кандидатурата на страната ни в Банковия съюз на ЕС и чакалнята за еврозоната. Другите четири трезора - Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и ЦКБ, са преминали "изпита" и към тях ЕЦБ няма никакви забележки.

В. Монитор

Биокартофи по 1,50 лв. на фермерския пазар в центъра на София

Биокартофи по 1,50 лв. килото, отгледани в манастир недалеч от София, можеха да се купят днес на фермерския пазар в центъра на столицата. На пазара участват и регистрирани биоземеделци и екопроизводители.

Всички продукти на пазара се предлагат директно от своите производители, които гарантират за техният вкус и качеството й.

По сергиите имаше още плодове и зеленчуци, сирене и кашкавал, хляб, месо, колбаси, натурален сладолед, ядки, подправки, мед, изделия от дърво и кожа - това е само една малка част от предлаганото разнообразие. Посетителите могат да опитат и закупят цяло изобилие от пресни и консервирани храни.

Зам.министър Янко Иванов: Мерките срещу чумата по свинете са задължителни и принудителни

„Борбата ще бъде безкомпромисна. Няма как да съвместим тези стопанства от тип „заден двор“, да ги кажем кочини, с борбата с болестите… Мерките срещу това заболяване имат задължителен и принудителен характер! Задължителен и принудителен! Ако методът на убеждението не е дал своя резултат, да знаят, че ще има и принуда. Няма да се остави свиневъдството да умре с тази болест“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ зам.министърът на земеделието Янко Иванов.

Той коментира разликите между стъпките, които се предприемат у нас срещу заразата и тези в Чехия, където са успели да се справят с болестта. По думите му, не сме успели да намалим популацията на дивите свине, тъй като ловците също пренасят заразата. В Чехия пък за отстрела на глиганите била ангажирани специалните служби, тъй като контролът за санитарните мерки при военните е много по-строг.

В Стара Загора уволняват служителка, наредила клане на прасетата по селата

Служителка от администрацията на община Стара Загора ще бъде уволнена дисциплинарно още утре, понеделник, след като си позволила на своя глава да разпространи по мейла, макар и неофициално, указания към кметовете от селата на общината, според които заради африканската чума трябва до 31 юли да се изколят всички домашни прасета, отглеждани от хората в личните им стопанства. Това съобщиха от общинския пресцентър.

От там уточниха, че въпросната служителка са позовала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче никога не била издавана. Никога не било вземано и подобно крайна решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужна създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани тип "заден двор".

Дадоха срок до 5 август за клане на прасетата

Срок до 5 август даде община Раднево за умъртвяване на прасетата в „задните дворове“, след тази дата собствениците на неотговарящите на изискванията в закона за ветеринарномедицинската дейност ще бъдат глобени, а животните загробвани.

Съобщението е публикувано на официалната страница на общината в Интернет от 26 юли, авторите му се позовават на писмо от 24 юли подписано от директора на ОДБХ-Стара Загора д-р Дамян Миков във връзка с усложнената обстановка с болестта „Африканска чума по свинете“ и непосредствената опасност от разпространението и в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:50 | 07.09.22 г.
fallback