fallback

Преглед на печата за 25 юли

08:20 | 25.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В. 24 часа

Желязков преговаря в Eвропарламента за пакета за мобилност

Министърът на транспорта Росен Желязков проведе в Eвропарламента в сряда редица срещи по повод Пакета за мобилност I, който ощетява българските превозвачи. С колегите си от Полша, Унгария, Литва и Латвия уточниха позициите на държавите единомишленици. Представителят на Румъния е заявил, че държавата му категорично ще се присъедини към групата. Петимата министри се обединили около позицията, че до момента се е действало прибързано, без силни аргументи и анализи. Това налагало нов диалог.

Желязков се срещна и със зам.-председателя на Групата на европейските консерватори и реформисти на ЕП Рафаеле Фито. Българският министър е бил категоричен, че приетите текстове облагодетелстват едни държави за сметка на други. Министърът разговаря и с координатора по Пакета за мобилност I и член на Renew Europe Group на ЕП Хосе Рамон Бауса-Диаз. Желязков се е позовал на проучване, публикувано от ЕК, че в ЕС липсват 400 000 безопасни и сигурни места за паркиране и почивка на водачите и забраната за почивка в кабината трябва да отпадне, докато не бъдат изградени.

ЕСО влага 1,34 млрд. лв. за 10 г. в електропроводи

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) в нови електропроводи и за управление на мрежата от 2019 до 2028 г. Това става ясно от 10-годишния план за развитие на мрежата. 189, 63 млн. лв. от тях, или 14,07%, са европейски средства. ЕСО планира на година по 10% от общия размер на инвестициите.

Вложенията до 2021 г. са над 423,7 млн. лв. Новите електропроводи са от “Марица - изток” до “Неа Санта” (Гърция), от София до Ниш, от Пловдив и Бургас до “Марица-изток”, от “Марица-изток” до ТЕЦ “Марица 3”, Димитровград, и от Бургас до Варна. За 2019-2028 г. са планирани за изграждане общо 1559 мегавата нови мощности, от които 450 от ВЕИ и 1039 мегавата от ТЕЦ и когенерации на газ.

Въглищата за огрев ще са с до 1% съдържание на сяра и 12% пепел

Въглищата за огрев, които се продават на българския пазар, ще могат да имат само до 1 процент съдържание на сяра, до 12% съдържание на пепел и влажност до 12%. Това предвижда проект на наредба, която екоминистерството е пуснало за обществено обсъждане.

Документът се позовава на последните промени в Закона за качеството на атмосферния въздух и на националната програма за чистотата на въздуха, според които на пазара трябва да се наложи ограничение на дървата и въглищата за огрев, които причиняват твърде големи емисии от серни окиси и прахови частици.

Канят частник в столичното парно срещу 500 млн. лв.

София” най-рано през 2020 г. Общинското дружество ще остане публична собственост и няма да се приватизира. Ще се търси обаче частен партньор, който да осигури поне 500 млн. лв. за 4 нови инсталации за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Това става ясно от доклад на работната група, която трябваше да предложи варианти за технологично обновление на “Топлофикация - София”.

Документът, който предлага съветът на директорите на общинското дружество да избере независим международен консултант, който да проучи и верифицира изготвените технологичен одит, правен анализ и финансов модел, ще бъде гласуван днес от СОС. Според него “Топлофикация - София” трябва да представи данните от международния консултант до 31 март 2020 г.

В. Сега

Румен Радев зададе 6 въпроса за F-16, а МО отговори на 19

Двама министри дадоха извънреден брифинг тази вечер, за да отвърнат на критиките на президента Румен Радев относно сделката със САЩ за нови изтребители F-16.

"Дебатът за покупка на въоръжение никога не е лек, защото навсякъде в държавите подобни сделки са били значителни като цена, но такъв дебат да се превръща в популистки, е неприемливо", заяви финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БГНЕС. Той и колегата му Красимир Каракачанов отхвърлиха обвиненията, че липсва дебат и прозрачност по темата. „Още поубедени сме в легитимността на подобно решение, тъй като правителствата на САЩ и България са се разбрали по определени решения, а видите ли президентът се съмнява в начина, по който това решение е постигнато”, коментира Горанов.

Eврокомисар Андрюкайтис: България може да загуби свиневъдството

Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис изказа голямо разочарование от българските власти за действията им във връзка с африканската чума по свинете: “И точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация. Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал.”

Еврокомисар Андрюкайтис настоява властите да влизат във всяка къща, за да разясняват необходимите мерки, които стопаните трябва да предприемат във връзка с болестта, съобщава БНР. “Тези три думи – “във всяка къща”, са много важни. И това да разговарят с всички и да обяснят какви мерки трябва да се предприемат, както и евентуалните последствия и резултати. Почти няма време и ако това не се направи, България е изправена пред огромната опасност да загуби цялото си свиневъдство.”

В. Монитор

Бедствено положение в Плевен и Разград заради африканската чума

След Русе, бедствено положение заради африканската чума по свинете бе обявено и в областите Плевен и Разград.

Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедственото положение на територията на областта във връзка с установените огнища на болестта  в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене.

Бедственото положение влиза в сила от днес и ще продължи до 31 юли, като срокът, при необходимост, може да бъде удължен. За ръководител на операциите, произтичащи от обявеното бедствено положение, областният управител Мирослав Петров определя директора на ОДБХ-Плевен д-р Иван Йорданов.

2,25 млрд. лв. приходи от емисии свалили с 40% зелената добавка след 2013 г.

2,258 млрд. лв. приходи от емисии са намалили с 40% зелената добавка от 2013 г. досега. Това става ясно от проучване на Института за енергиен мениджмънт (EMI), насочено към проследяване в общ план на подхода и направленията на използване на приходите от продажба на емисии на парникови газове през третия период на действие на Европейската схема за търговия с емисии на национално ниво.

НЕК обвинява КЕВР за дефицита в компанията

В доклад до КЕВР за цените на електроенергията за новия регулаторен период започнал от 1 юли, шефът на НЕК Петър Илиев констатира, че заради решенията на регулатора и непризнаването на разходи на държавната компания отчита голям дефицит.

Според написаното комисията не е уважила почти никое искане на НЕК, когато е обсъждала цените на тока, влезли в сила от 1 юли, като е определила всички претенции на обществения доставчик като неоснователни. Анализът на НЕК показва, че има голяма вероятност дружеството да продължи да формира дефицит, защото и за новия регулаторен период комисията не е отчела някои обстоятелства, които е възможно да формират допълнителни разходи, посочва директорът в доклада си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
fallback