fallback

Преглед на печата на 29 юни

10:08 | 29.06.19 г.

Снимка: Pixabay.com

В 44 общини има незаконни местни данъци и такси

В. Сега

В 44 наредби на общини в България се предвиждат незаконни местни данъци и такси. Това става ясно от поредна проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Според официално съобщение при ревизията са били "открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети".

Мерките на ВАП са по повод решение на Конституционния съд от 9 април 2019 г., с което бяха обявени за противоконституционни завишените данъчни ставки за имоти, които се намират в курортни населени места и не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като места за настаняване по смисъла на Закона за туризма. Вследствие на това данъчната ставка за тези имоти следва да е както за всички останали - в определен от общинския съвет конкретен размер от 0.1 до 4.5 на хиляда върху данъчната оценка. Тя не трябва да е от 5 до 7 на хиляда за имотите, разположени в балнеолечебни, климатични планински и климатични морски курорти от национално значение, и от 4.5 до 6 на хиляда за всички останали, както предвиждаше отменената от КС разпоредба.

Надеждата за влизане на България в чакалнята на еврозоната се отлага за есента

В. Сега

България няма да получи покана за присъединяване към чакалнята на еврозоната (ERM2) през юли,  а най-вероятно през есента. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Владислав Горанов по време на икономически форум в Пловдив в сряда."Надявам се влизането на България в ERM2 да стане доста преди края на годината. Не виждам пречка да се случи", каза Горанов. Наскоро премиерът Бойко Борисов коментира, че България може да се присъедини към валутния механизъм до 12 месеца.

Според финансовия министър "никога не е имало по-голямо политическо и икономическо доверие към перспективата България да влезе в по-близкия кръг на европейска интеграция".

През юни 2018 г. страната ни подаде официална кандидатура до Еврокомисията и до Европейската централна банка за едновременно влизане във валутния механизъм ERM2 и Единния банков съюз на ЕС. Тогава очакванията ни бяха поканата да дойде през юли тази година, а до три години да влезем и в еврозоната. Правителството пое конкретни ангажименти за реформиране на финансовия сектор, законови промени в борбата с прането на пари, подобряване на управлението на държавните фирми и др. Част от законовите промени вече са направени, други тепърва влизат за гласуване в парламента.

България не успя да се измъкне от наблюдението в Страсбург

В. Сега

България направи неуспешен опит да се отърве от последващото наблюдение в Страсбург, което се точи от близо 20 години. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) гласува в четвъртък с 51 срещу 16 гласа при 9 въздържали се да продължи процедурата с още една година. Българските депутати от ГЕРБ, ДПС, ВМРО и "Воля" (без отсъстващия представител на БСП) внесоха поправка в резолюцията с искане да се прекрати постмониторингът, но тя бе отхвърлена с 33 срещу 31 гласа при 8 въздържали се.

Така само три държави от 47 в Съвета на Европа остават за последващо наблюдение, като заедно с България са Северна Македония и Черна гора. Двамата наблюдатели, които бяха автори на доклада и резолюцията, се разделиха в мненията дали да се прекрати процедурата. Германецът Франк Швабе настояваше за нейното продължаване, защото бе забелязал тежки проблеми в сферата на свободата на медиите, защитата на малцинствата, борбата срещу корупцията на високо равнище. Той изтъкна, че слово на омраза звучи дори от думите на членове на правителството, добави, че страната отказва да ратифицира Истанбулската конвенция. Унгарецът Жолт Немет от партията "Фидес" на Виктор Орбан изтъкна, че България е абсолютен ветеран по наблюдение в ПАСЕ и освен това е единственият член на ЕС, който продължава да е обект на подобна процедура в Съвета на Европа.

С промяна в закона: 20% финансов стимул за филмовите продуценти

В. Монитор

Филмовите продуценти ще могат да се възползват от финансов в стимул в размер на 20 на сто от изразходените в България средства, научи „Монитор“ от хора в средите, участвали в обсъждането на промяната в закона за филмовата индустрия (ЗФИ).

За това, че се очаква този механизъм вероятно ще бъде въведен и в родното законодателство, съобщи и изпълнителният директор на „Ню Бояна“ Ярив Лернер, който обясни, че е сформирана работна група, която да въведе необходимите за това изменения. Твърдението, че филмовите продуценти ще могат да се ползват с финансов стимул, бе потвърдено и от заместник-министъра на културата Румен Димитров по време на второто обсъждане на Стратегията за развитие на българската култура в периода 2019 – 2029 г., което се проведе в средата на месеца. Тогава той обясни, че текстът на Закона за изменение и допълнение на ЗФИ следва да бъде готов до няколко седмици.

НЕК пак пробва да продаде ток от ВЕИ на борсата

В. 24 часа

НЕК пак пробва да продаде ток от ВЕИ на борсата. Компанията пусна търг за 50 мегавата електроенергия с ден на продажба понеделник (1 юли) и с начална и крайна дата на доставка 3 юли и 30 септември. Минималното оферирано количество, което се изисква, е 5 мегавата.

Това са част от онези 98 мегавата ток от ВЕИ, които бяха обявени на търг накуп на 17 юни. След реакция на бизнеса, който се усъмни, че ще ги вземе един определен купувач, НЕК го анулира и обяви два нови с 8 лота, но после отмени и тях. Заради напрежението на 19 юни шефът на НЕК Петър Илиев депозира оставката си в Българския енергиен холдинг. Той каза, че я подава, защото не иска да вкарва компанията в загуби, ако приеме да продава тока на платформата “ден напред”, както го притискали.

Екскурзоводи-фантоми водят туристи в Несебър, глобяват туроператори

В. 24 часа

Екскурзоводи без лиценз или с фалшиви карти засече проверка на министър Николина Ангелкова в Несебър.

15 туристически групи са били инспектирани в последните два дни, при 12 от тях не са установени нарушения, обясниха от туристическото ведомство. За трима, които са водели туристически групи обаче, специалистите са установили, че работят без удостоверение и не са вписани в Националния туристически регистър. Един от тях дори е носел и представил фалшива карта за екскурзовод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:03 | 12.09.22 г.
fallback