fallback

Преглед на печата за 31 май

08:01 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акционерен сблъсък в "Нет инфо"

Капитал

Съветът на директорите (СД) на онлайн компанията "Нет инфо" суспендира правата на изпълнителния директор Христо Христов. Решението е било обявено до служителите на дружеството в четвъртък в съобщение на председателя на СД Николай Андреев. То идва ден след като изпълнителният директор излезе с остра позиция срещу случващото се в новинарския отдел на "Нет инфо" и най-вече със спортния му сайт gong.bg. Сблъсъкът от последните дни реално е между мажоритарния собственик (през "Нова тв") - братята Домусчиеви, и миноритарния акционер Христов. Освен за медийна свобода спорът вероятно има бизнес ъгъл - от септември 2017 година миноритарите са заявили, че искат да продадат участието си. Но заради спор в цената сделка няма и сега действията не предвещават безпроблемно разбирателство.

Столичната община дава заден за двупосочно движение и тролей по ул. "Фритьоф Нансен"

Капитал

Заради граждански натиск Столична община вероятно ще се откаже от заявените намерения да направи движението по ул. "Фритьоф Нансен" двупосочно и да пусне тролей по нея. Това става ясно от писмо на зам.-кмета по транспорта Дончо Барбалов до домоуправители от квартала, които от края на миналата година протестират срещу плановете на общината.

Двупосочното движение щеше да "изяде" паркоместата на улицата, които сега са около 70. Предвиждаше се паркирането да стане успоредно и местата да намалеят до 28. Това плюс очакванията за увеличение на трафика и задръствания на бул. "Патриарх Евтимий" предизвика недоволство у местните. Няколко десетки жители на прилежащите кооперации излязоха на протест, а инициативен комитет, подкрепен от над 300 души, обяви, че внася искове в съда срещу Столична община, кмета Фандъкова и зам.-кмета Барбалов и Центъра за градска мобилност.

Три топ банки ще финансират „Еврохолд“ за сделката за ЧЕЗ

24 часа

Три западни инвестиционни банки е избрал “Еврохолд” да участват във финансирането на сделката за активите на ЧЕЗ в България. Това съобщава чешкият в. “Лидове новини”. Холдингът има статут на ексклузивен купувач в преговорите с ЧЕЗ. Асен Христов - председател на надзорния съвет на “Еврохолд”, заявява, че са се обърнали към седем банки. Пет от тях били готови да участват в проекта, три са избрани на финала. “Това са западни инвестиционни банки, които са в топ 10”, уточнява Христов. Той не посочва кои са финансовите институции, тъй като все още не са финализирани договорите, върви процедурата на получаване на писмата за ангажименти, които да се представят пред ЧЕЗ.

Обмудсманът оспори новата схема за „Сградна инсталация“

В-к Сега

Обмудсманът Мая Манолова остро разкритикува предложената от енергийното министерство проектонаредба за топлоснабдяването, в която се определят нови правила за плащане на сградната инсталация. Това стана по време на дискусия, организирана от обществения защитник по темата за разпределението на парното и сметките за топло. В нова наредба за топлоснабдяването от Министерството на енергетиката предлагат клиентите сами да определят дела на топлината, която се плаща за сградна инсталация. Предвидено е това да става в рамките на определен диапазон - от 20% до 40%. Подобна възможност имаше и преди десетина години, но между 10 и 30%, която впоследствие отпадна. Тогава хората масово избираха най-ниския процент, за да плащат по-малко. Това обаче доведе до изкривяване на месечните фактури и до големи сметки при изравняването в края на сезона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 05.09.22 г.
fallback