fallback

Преглед на печата за 12 април

08:10 | 12.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Премиерът и НАП искат законови промени заради шмекериите с данъчната оценка

В. Сега

Скандалът с евтините апартаменти на висши политици и държавни чиновници, който предизвика лавина от оставки, накара управляващите да започнат да умуват как да запушат известните от години пробойни в законодателството. Изповядването на сделки на занижени цени в момента е безпроблемно и на практика ненаказуемо. От Националната агенция за приходите (НАП) вчера заявиха, че трябва да има нов регламент за изповядване на сделките, а премиерът Бойко Борисов каза, че е наредил на финансовия министър Владислав Горанов да проучи австрийския и немския модел.

Практиката да се декларират имотни сделки на смешно ниски цени се оказа толкова широкомащабна, че Борисов дори се ожали, че трудно намира заместници на отстранените от властта висши държавни чиновници. Поканените да ги сменят се опасявали, че те и техни роднини могат да се окажат оплетени в съмнителни имотни сделки.

Ремонтът на "Графа" се удължава с поне 86 дни

В. Сега

С минимум 86 дни ще се удължи ремонтът на "Граф Игнатиев", за който столичани отдавна се примириха, че няма обозрим край.

Срокът на договора, който беше сключен през май миналата година, е 300 дни, обясняват от общината в отговор на въпроси на "Сега". Това означава, че работата по улицата трябваше да е приключила на 4 март. Фирмата обаче е поискала да се признаят 110 дни за неработни заради лошо време - поройни дъждове през миналото лято и минусови температури през зимния период. От поисканите дни до момента строителният надзор е признал 86 дни за неработни. Календарът показва, че най-рано ремонтът ще е приключил на 29 май. На сайта на общината в момента като краен срок за приключването на ремонта е записано 12 часа на 1 май. От „Московска” 33 обаче нито потвърждават тази дата, нито посочват нова.

Спешни промени за медиите ще пазят управляващите от нов "Апартаментгейт"

В. Сега

В разгара на "Апартаментгейт", който тръгна от журналистически разследвания, управляващите обявиха, че пишат нов медиен закон, който да замени "морално остарелия" Закон за радиото и телевизията. С аргумента, че е нужно синхронизиране с европейските изисквания, под контрол и регулацията от държавата ще попаднат и интернет сайтовете. Това ще засегне всички медии в България, защото телевизиите, радиата и печатните медии имат сайтове. 

По време на парламентарния дебат за отчета на свършеното от Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2018 г. вчера Бетина Жотева, член на регулатора, обяви, че управляващите са форсирали работата по законодателните промени, които ще им позволят да контролират работата на интернет сайтовете. Тя обяви, че вече има сформирана работна група към Министерството на културата, в която работят юристи и други медийни експерти.

Парите от ЕС вдигат икономиката с 4,4%

В. Труд

Усвояването на парите от ЕС ще доведе до ръст на икономиката общо с 4,4% през следващите три годни, до увеличаване на заплатите и на заетостта. Това се посочва в средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2020-2022 г.

Основно това се дължи на очакваните положителни ефекти от реализираните европроекти върху производството в страната. През следващата година се очаква да получим от ЕС 2,6 млрд. лв., а през следващите три години – общо 7,7 млрд. лв. Финансирането от ЕС ще мобилизира в осъществяване на инвестиционни проекти и много частни капитали. В резултат парите от ЕС се очаква да доведат до ръст на инвестициите на бизнеса със 17,6% до 2022 г.

София кандидатства за зелена столица на Европа

В. Труд

До края на годината София ще кандидатства за зелена столица на Европа в ежегодно организирания от ЕК конкурс. Общината ще подаде документите през октомври, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Трябва да се съберат данни за столицата, обновяването превозните средства на градския транспорт, изграждането на паркове, засаждането на дървета и др., съобщиха пред “Труд” от Столичната община.

По 5 хил. лв. пакет за независимите да агитират, на 15 април ясно кой ги взема. За партиите - по 40 хил. лева

В. 24 часа

По 40 000 лв. за медийни пакети ще могат да ползват партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия, но са регистрирани за участие в евроизборите на 26 май. Медийните пакети на независимите кандидати пък са 5000 лв.

Това съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев.

До 15 април инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати, могат да се регистрират. Засега са го направили 10. За евровота вече са регистрирани 15 партии и 9 коалиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:12 | 09.09.22 г.
fallback