Много от българските потребители не правят разлика между маркировките „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите. Това стана ясно на кръгла маса за загубите на храни в България, съобщи агроминистерството.
Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срокът „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата „най-добър до“ и храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече (например спагети и макарони).
Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна.
Според проучване на Европейската комисия едва 20% от българите познават значението на обозначението „използвай преди“. За да бъдат по-добре информирани, потребителите, ще се провеждат информационни кампании.
В Европейския съюз ЕС няй-голям дял (около 54%) от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията.
„Налага се да се предприемат мерки за промяна на отношението към на храните“, подчерта заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.
Той съобщи, че ще бъде разработена национална програма за намаляване на загубите на храни.