fallback

Потребителите у нас не познават добре означенията за срок на годност при храните

Това води до големи количества изхвърлени продукти

17:32 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател

Много от българските потребители не правят разлика между маркировките „използвай преди“ и „най-добър до“, които се поставят на продуктите. Това стана ясно на кръгла маса за загубите на храни в България, съобщи агроминистерството.

Храната трябва да се изхвърли, ако е превишен срокът „използвай преди“. Ако обаче на продукта е отбелязана дата „най-добър до“ и храната не е с променени вкус, цвят, мирис, може да се консумира след изтичане на срока на трайност с няколко дни, дори и повече (например спагети и макарони). 

Недоброто разбиране на понятията води и до висок процент на изхвърлена годна храна.  

Според проучване на Европейската комисия едва 20% от българите познават значението на обозначението „използвай преди“.  За да бъдат по-добре информирани, потребителите, ще се провеждат информационни кампании.

В Европейския съюз ЕС няй-голям дял (около 54%) от годната за консумация храна се разхищава от домакинствата, следвани от преработватели, услугите с храни и търговията.

„Налага се да се предприемат мерки за промяна на отношението към на храните“, подчерта заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Той съобщи, че ще бъде разработена национална програма за намаляване на загубите на храни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 13.09.22 г.
fallback