fallback

Д. Кадик: България днес е по-безнадеждна, отколкото преди 6 години

Вътрешните проблеми остават и опитът да се изгради фалшива фасада пред Европа също не променя нищо, заяви ръководителят на "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа

08:43 | 20.12.18 г. 11

Преди 6 години попаднах на протестите против високите цени на тока. Помислих си, че съм дошъл в страна, която ще промени статуквото, имайки предвид и последвалите протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Това каза Даниел Кадик, ръководител на представителството на германската либерална фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

"За съжаление, България днес е по-безнадеждна, отколкото я видях преди 6 години. С едно циментирано статукво, правителство и администрация, които няма да се променят", заяви той.

България реализира напредък по време на първото си европредседателство. Година по-рано Юнкер каза, че ситуацията на Западните Балкани е един от европейските приоритети. Но вътрешните проблеми остават и опитът да се изгради фалшива фасада пред Европа също не променя нищо, заяви Кадик.

Той коментира и отношенията между Сърбия и Косово.

„Не смятам, че размяна на територии би разрешила нещо по добър начин. Това няма да е първият път, в който се играе с етническите групи на Западните Балкани и се преначертават границите“.

Мисля, че балканските страни трябва да се насочат към регионализация, а не към национализация, защото единствената последица от размяна на територии би била, че хората ще се вбесят след напускането на тези територии. Това ще създаде още по-голямо негодувание, прогнозира той.

„Дългосрочното решение е бъдеща европейска интеграция на Западните Балкани, за да може етническите групи да живеят мирно, както е било преди Югославия, социалистите и опитите за разделяне на региона“.

Целия разговор вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:07 | 13.09.22 г.
fallback