fallback

Преглед на печата за 31 октомври

08:04 | 31.10.18 г.

400 000 души полагат нощен труд у нас

в. Сега

Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около това мнение се обединиха синдикати, работодатели и представители на правителството, предаде Би Ти Ви. Синдикатите настояват до нощни смени да се прибягва само в краен случай и да има адекватно заплащане за работните часове нощем. Цената на нощния труд у нас не е променяна повече от 10 години. В момента минималната ставка за час е 25 стотинки – или 1.75 лева за 7-часова нощна смяна. По данни на КТ „Подкрепа” нощен труд полагат около 400 хиляди души.

БАН се отказва от споразумението с метеоролозите

в. Сега

Ръководството на Българската академия на науките обяви на сайта си, че оттегля подписа си от споразумението с просветното министерство, според което Националният институт по метеорология и хидрология трябва да премине под шапката МОН.

Причината е в текстове от преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за държавен бюджет за 2019 г., които в академията смятат за противоконституционни и противозаконни.

Общинският съветник Бенчо Бенчев, арестуван с Митьо Очите, се върна на работа

в. Сега

Бургаският общински съветник Бенчо Бенчев, който беше задържан в хотел в Истанбул заедно с Димитър Желязков – Очите се върна на работа в местния общински съвет, съобщи Би Ти Ви. Бенчев е с две повдигнати обвинения – за укривателство и за незаконно държане на боеприпаси в дома си. Той бе пуснат под парична гаранция срещу 50 хиляди лева, а групата съветници от БСП го изключи заради скандала с партийните му дарения.

Охранител застреляжена си, отвлече детето, уби и него

В. Труд

Кървава семейна драма завърши с убийството на 23-годишна жена и момиченце на една годинка в София. Извършителят – гард от частна охранителна фирма, опитал да се застреля със законния си пистолет, но куршумът само го одраскал по главата. Без опасност за живота 26-годишният Викторио Александров е откаран в “Пирогов”. Предстои да бъде обвинен за двойното убийство и прокуратурата да поиска от съда да му наложи постоянно задържане под стража.

6% от фермерите взимат 80%от субсидиите

В. Труд

Евродепутати, членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) към Европейския парламент, останаха изненадани от концентрацията на субсидии в България. Те изразиха мнение, че е недопустимо повече от 80% от субсидиите да се концентрират при по-малко от 6% от земеделците. Това стана на среща на евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша с представители на 21 браншови организации у нас.

Желязков настоява камионите да не се връщат у дома

в. 24 часа

Камионите да не се връщат у дома на 3 седмици, както предвижда пакетът за мобилност на ЕК. За това е разговарял министърът на транспорта Росен Желязков с колеги на неформалния съвет на министрите на транспорта и околната среда, който се провежда в Грац, Австрия. Той е провел консултации с колегите си от Австрия, Румъния, Испания, Португалия, Литва, Полша, Унгария и Словакия.

Водят туристи в Северна България с „Бел муж“ и вина

в. Монитор

С традиционното ястие „Бел муж“ и каберне ще привличаме туристи в Северна България, стана ясно при посещението на министъра на туризма Николина Ангелкова във Враца. Тя заедно със земеделският си колега участваха в обществено обсъждане на 12-те винено-кулинарни дестинации в страната. Двете дестинации в региона са Мизия и Златия.

Първата включва Оряхово, Плевен, Свищов и Русе. Включените туристическите обекти са 8, а емблематичните направлението са парк Ивановски скални църкви, парк Кайлъка, античния град Улпия Ескос и пещерата Орлова чука. Дестинация Златия включва Враца, Монтана и Видин и има 9 туристически забележителности, сред които пещерата Леденика, Черепишкия манастир, Белоградчишките скала, пещерата Магура и крепостта Баба Вида.

Къртицата спира метрото в центъра през уикенда

в. Монитор

Метрото между станциите „Сердика“ и „Васил Левски“ ще бъде спряно през уикенда. Причината е, че тунелопробивната машина, която кърти за третия лъч на метрото, ще мине под действащите тунели на Линия 1, съобщиха от Столичната община.

„Ще бъде създадена временна организация на движение на метровлаковете, която предвижда да бъде спряно движението на влаковете на метрото между метростанциите ”Сердика” и „Васил Левски”. В участъка ще бъде организирана заместваща автобусна линия“, обясниха от „Московска“ 33.

Назначават 50 шефове на полети в София заради летище "Истанбул"

в. Стандарт

Между 30 и 50 нови ръководители на полети (РП) ще бъдат назначени на работа в ДП "Ръководство на въздушното движение" (РВД) до края на 2019 г. Това съобщи специално за "Стандарт" от Брюксел генералният директор на РВД Георги Пеев. Новите назначения ще са както заради пускането в експлоатация на новото истанбулско летище, така и в резултат от постоянно увеличаващия се самолетен трафик, уточни той. Само от началото на годината въздушният трафик над България е нараснал с 12%, посочи Пеев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 04.09.22 г.
fallback