fallback

Близо 200 сигнала от пациенти за недостиг на лекарства са получени за три месеца

Липсата на информация за наличност е причина за 65 на сто от сигналите

11:47 | 10.09.18 г.

В интернет платформата, създадена преди три месеца, са получени 182 сигнала от пациенти за недостиг на лекарства. Това съобщават от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Платформата е съвместна инициатива с федерация "Български пациентски форум". 

Данните от първата междинна обработка на резултатите показват, че вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг, тъй като се отнасят за дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България.

Липсата на информация е причина за 65 на сто от сигналите, посочват от асоциацията. В 20 на сто от случаите на сигналите е предоставена информация къде е налично лекарството, а в над 60 на сто от случаите подателите са насочени към лекуващия ги специалист.

Всички сигнали се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от 1 сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.  

Първата у нас интернет платформа (www.parallel-trade-development.org) за сигнали за недостиг на лекарства бе представена в началото на юни от Федерация Български пациентски форум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 14.09.22 г.
fallback