fallback

Фонд за социална солидарност предлага КНСБ

Целта на фонда е да събере и да разпределя правилно всички нужни средства за подпомагане на най-уязвимите групи от обществото

13:31 | 09.07.18 г.

Да се създаде специален фонд, който да помага на хората с увреждания, предлага КНСБ. Това съобщи президентът Пламен Димитров, цитиран от пресцентъра на синдиката.

Целта на фонда е да събере и да разпределя правилно всички нужни средства за подпомагане на най-уязвимите групи от обществото.

Фондът ще се пълни от три източника, предвижда КНСБ. Първият приход е хазартът. България е една от малкото държави, в които приходите от печалби не се облагат ефективно, каза Димитров.

Вторият източник за бъдещата институция е държавният бюджет. Той трябва да осигурява определен процент от нужните средства за интеграция на хората с увреждания.

Третият приход трябва да дойде от бизнеса. За целта може да се прилага системата „бонус-малус“, популярна от застраховането. Това означава, че фирмите ще се стимулират, когато наемат инвалиди и ще плащат средства във фонда, когато нямат възможност да направят това.

Фондът трябва да насочи усилията си към всички хора с увреждания. Една част от средствата може да отиде към социалното подпомагане по места, тъй като десетки хиляди инвалиди живят в малки населени места, където няма личен асистент. С тези пари може да се фиксират и да се плаща за определен брой услуги, които те да изпълняват – например лична помощ, хигиена, поддръжка, дори посещения при лекар или в болница, посочи националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

За да има ефективна помощ, трябва да се изготви Национална карта на социалните услуги. Тя ще очертае колко са хората с увреждания по места и какви институции и възможности за тях има в региона.

По данни на КНСБ в страната  работят 1310 заведения за хора с увреждания. Те обслужват 35 000 лица. В същото време инвалидите са над 600 000 души.

В усилията за интеграция на най-уязвимите групи трябва да се включат всички министерства, а не тежестта да е разпределена само върху социалното ведомство, смята КНСБ. Пример за това е МОН, което трябва да се грижи за средата в училищата, посочи Пламен Димитров.

Системата за интеграционни добавки трябва да бъде преразгледана, смята още най-голямата обществена организация. Те трябва да бъдат гъвкави, спрямо степента на увреждане. Част от тези добавки или помощи трябва да бъдат в пари, друга част – в натура, според нуждите на конкретния човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 13.09.22 г.
fallback