fallback

Масираните проверки в пекарните не установиха неразрешени съставки в хляба

Издадените предписания са за хигиената и етикетите, заяви Любомир Кулински от БАБХ

09:46 | 22.05.18 г.

Организираните от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) 1084 проверки за производството на хляб не установиха неразрешени съставки като оцветители и подсладители. Това каза пред БНТ д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" в Агенцията, по повод оповестените преди дни резултати от проверката. 

Проверките са обхванали 900 предприятия от различен калибър, супермаркети и квартални фурни, които пекат и продават на място, и търговски обекти. Издадени са 67 предписания и 5 акта. Само един квартален магазин е бил без регистрация по Закона за храните. 

Предписанията са две групи: за хигиенните условия и пропуски в етикетирането и обозначаването на алергени.

Хлябът остана от малкото храни в България, които се произвеждат единствено от български суровини, каза д-р Кулински. По думите му БАБХ прави проверки на брашното в мелниците, които ще продължат и тази година.

Той уточни, че при етикетирането например на ръжен хляб трябва ясно да е означено какъв е процентът на ръженото брашно. 

Контролът при пресните плодове и зеленчуци е сериозен, предимно лабораторен. Още преди Великден започна масовото изследване на листните зеленчуци като спанака, заяви експертът.

Откриват се и положителни проби, които надхвърлят лимита, в такъв случай продуктът се изтегля от пазара. Кулински уточни, че на границата с Турция има лаборатория и доста пратки се връщат директно след лабораторния анализ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 08.09.22 г.
fallback