fallback

Преглед на печата за 9 май

07:56 | 09.05.18 г.

Инженерите са най-дефицитни, а чиновниците - с най-голям излишък

В. Сега

Най-голям недостиг у нас има на инженери (29%), а най-голям излишък - на служители в администрацията (23%). В повече са ни и финансистите (20%), и изненадващо - операторите в колцентрове (9%). При дефицитните кадри пък са още ИТ-специалистите (11%) но и търговците и експертите "обслужване на клиенти" - съответно 14 и 15%. Тези данни обявиха вчера от Асоциацията на индустриалния капитал в България на форум за висшето образование и връзката му с бизнеса.

Банките масово вдигат таксите

В. Сега

На фона на падащите лихви през миналата година банките масово са вдигнали таксите. Това стана ясно, след като БНБ публикува списък на средния размер на таксите по разплащателните сметки. Поевтиняване има само при две-три платежни операции.

Така например през 2017 г. банките са намалили таксата за откриване на разплащателна сметка, но пък са вдигнали тази за обслужването й. Откриването на сметка е струвало на клиентите средно 1.79 лв. при 2.16 лв. през 2016 г. А когато към сметката има и дебитна карта, цената е била 1.32 лв. при 1.92 лв. година преди това. В същото време обаче обслужването на разплащателна сметка е поскъпнало средно от 2.01 на 2.27 лв. и от 1.51 на 2.02 лв., когато е заедно с дебитна карта.

ЕК: Който е против новите правила за европарите, признава, че не ги управлява добре

В. Сега

Всяка държава от ЕС, която се противопоставя на плановете за обвързване на еврофондовете с върховенството на закона, показва, че не управлява добре ресурсите на ЕС, заяви еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова пред електронното издание "Политико". Миналата седмица ЕК предложи да бъдат ограничавани или отнемани евросредствата за държавите, които нямат независима правосъдна система. Това беше възприето като предупреждение към Унгария и Полша, които вече са в сблъсък с ЕК заради върховенството на закона.

“Райънеър” - ниски цени, агресивен ръст и тук-там отменени полети

В. 24 часа

Постоянно разрастване, много работа, ниски цени на полетите, агресивно навлизане на пазара. И... отменени полети. С това може да се охарактеризира нискотарифната авиокомпания “Райънеър”, която остави на 7 май 180 българи на летището в Рим. На официално запитване на “24 часа” от компанията заявиха, че заради тежка мъгла самолетът е отклонен от “Чампино” към главното летище “Фиумичино”, а полетът за София е отменен.

Бурният ръст, назначаването на нови пилоти и опитът им може би са причина самолетът да кацне на централното летище заради мъглата, въпреки че други самолети са се приземявали в тези условия. Командирът на полета решава дали да кацне на дадено летище, или да се отклони, припомнят авиоексперти. Ирландската нискотарифна компания в края на 2017 г. отмени 2100 полета заради липса на пилоти и защото много от тях си взеха отпуските наведнъж. След този трус “Райънеър” обяви набиране на нови летци.

Съд потвърди поскъпването на водата в 3 области и 1 курорт

В. 24 часа

Поскъпването на водата в три областни града - Ямбол, Кърджали, Смолян, и още едно ВиК дружество - на курорта Златни пясъци, е потвърдено на първа инстанция от съда, се разбра вчера. За една немалка част от ВиК операторите съдът е потвърдил на първа инстанция решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което миналата година бяха одобрени бизнес-планове на 14 регионални ВиК оператори, като в края на годината са били приети и цените за 2018 г.

Това заяви пред журналисти Ивайло Касчиев, директор “ВиК услуги” в КЕВР. По-късно от комисията уточниха, че това са бизнесплановете и цените на ВиК - Ямбол, ВиК - Кърджали, ВиК - “Златни пясъци”, и водното дружество в Смолян.

Нов скок в цените на горивата

В. 24 часа

Скок в цените на горивата. Дизелът стигна до 2 лева и 31 стотинки за литър. Покачване има и при най-масовото гориво - бензин А 95. Експерти прогнозират, че повишаването на цените ще продължи, предаде NOVA. За последния месец са се повишили цените на всички горива, освен метана. Бензин А 95, например, е поскъпнал със средно 0,07 лв/л. Така цената му в различните градове и бензиностанции варира от 1,91 лв/ л до 2,26 лв/л. Дизелът пък е поскъпнал със средно 0,08 лв/л.

КПКОНПИ напомня: До 3000 лв. глоба за неподадена декларация за имоти и конфликт на интереси

В. Стандарт

От 1000 до 3000 лв. е глобата за неподадена декларация за имотно състояние и конфликт на интереси, напомниха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Властта трябва да стори това до 15 май. Декларациите се изпращат до комисията, а не до Сметната палата. Образците вече са утвърдени.

От тази година декларации за имотното състояние и интереси подават също ръководителите на бюджетни организации, които изпълняват функции на органи за финансово управление и контрол на средства от ЕС, организират обществени поръчки, ректори на висши училища, шефове на болници и държавните горски стопанство. Те трябва да сторят това до 8 юни.

Трима шерпи вече са тръгнали да търсят Боян Петров

В. Стандарт

Рано сутринта трима шерпи са тръгнали да търсят Боян Петров, който от няколко дни е в неизвестност в Хималаите. Това обяви пред bTV Радослава Ненова, жената, с която живее на семейни начала алпинистът, изчезнал по склоновете на връх Шиша Пангма.

"Най-вероятно до края на деня ще има някаква информация дали са го намерили, или поне дали са намерили следи от някакво движение нагоре", заяви тя. "Опитали са се от базовия лагер с телескоп да разгледат върха, дали там няма никакво движение. Самата палатка е скрита зад скала, тоест не могат да видят дали в нея има движение", посочи Радослава.

5600 се пазят с SMS от имотната мафия

В. Монитор

Едва 5600 собственици на имоти у нас ползват услуга за известяване с есемес, която може да ги предпази от посегателствата на имотната мафия. Това сочат данни на Агенцията по вписванията, предоставени на „Монитор“.  Притежателите на недвижимости, придобити след 1998 г., могат да се абонират за получаване на кратки известия и през интернет, като влязат на страницата на Агенцията по вписванията. Останалите обаче трябва да отидат на място в някои от офисите на ведомството, които в цялата страна са 113. Първоначално купуваният пакет от 500 есемета струва само 6 лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 10.09.22 г.
fallback