fallback

Преглед на печата за 7 май

08:53 | 07.05.18 г.

В България токът е по-скъп, отколкото в Германия и Дания

в. Сега

Богатите северни страни в Европейския съюз (ЕС) плащат по-малко за електроенергия на едро, отколкото по-бедните южни държави. Най-евтина е електроенергията в скандинавските държави и в Германия. Най-скъпо е в Италия, Гърция и Португалия. България е в златната среда, но плаща повече от водещите страни, както и от бързо развиващите се прибалтийски членки на ЕС. Причините за това са неразвитият пазар, липсата на реална конкуренция и свързаност на енергийните системи. Това показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на генерална дирекция "Енергетика" към Европейската комисия. Така докато в Дания, Швеция и Финландия средните цени на едро са в диапазона 30-33 евро за мегаватчас, то в България цената е 40.70 евро. В Германия също плащат за ток по-малко - средно 33.90 евро за мегаватчас. Най-евтино е в Норвегия - 30 евро. В същото време в Италия, Гърция и Португалия плащат двойно - до почти 61 евро за мегаватчас.

Джина Хаспъл вероятно ще оттегли кандидатурата си за директор на ЦРУ

в. Сега

Според два източника на агенцията, номинираната от американския президент Доналд Тръмп за директор на ЦРУ Джина Хаспъл вероятно ще оттегли кандидатурата си заради участието й в противоречива програма за разпити чрез мъчения, използвана в секретни затвори на ЦРУ в чужбина, предава Reuters. Предложението да се оттегли идва на фона на нарастващи притеснения, че кандидатурата й предизвиква противоречия. Вестник Washington Post пръв написа за предложението й да се оттегли. Тя е била призована в Белия дом, където е обсъдено участието и в програмата за разпити, получила широко неодобрение заради използване на мъчения.

Макрон: Изваждане на САЩ от ядрения договор с Иран може да доведе до война

в. Монитор

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че излизането на САЩ от ядреното споразумение, сключено през 2015 година от водещите световни сили и Иран, може да доведе до война. "Можем да отворим кутията на Пандора. Може да започне война", каза той в интервю за германското издание "Шпигел". "Не мисля, че Доналд Тръмп иска война", добави френският държавен глава. През април, когато Тръмп и Макрон се срещнаха във Вашингтон, френският президент се опита да го убеди да не се отказва от този договор. Подобна позиция споделят Германия, Великобритания и ООН. Русия също е против промени в споразумението и нарича подобни инициативи незаконни. Той предупреди, че САЩ ще съжаляват, ако преразгледат договора и това ще се превърне в историческа грешка. Рохани добави, че Иран има план за действие за всяко решение на Тръмп и обеща да предприеме ответни мерки. 

Борисов и Ципрас очакват срещата на върха в София да даде нова енергия за развитие на Балканите

в. Стандарт

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави гръцкия премиер Алексис Ципрас за големия християнски празник Гергьовден, който се отбелязва с особена почит в двете страни. В телефонен разговор той му благодари за гостоприемството и вниманието, с което беше посрещнат при посещението си в Света гора, съобщиха от Правителствената информационна служба. Алексис Ципрас каза, че високо цени личния ангажимент на Борисов и на българското правителство за ремонта на Зографския манастир. Той посочи, че това е жест, получил признанието на хилядите поклонници, посещаващи свещеното място. Борисов и Ципрас обсъдиха и предстоящата Среща на върха в София. Гръцкият премиер подчерта, че както за българското, така и за гръцкото правителство стабилността, мирът и развитието на Балканите са основен приоритет. Той приветства поставянето от България в дневния ред на Европейския съюз на темата за бъдещето на страните от Западните Балкани и стабилността на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:10 | 10.09.22 г.
fallback