Повечето българи са склонни да заплатят повече за продукти, произведени в планините, тъй като смятат тези храни за по-вкусни и здравословни. Друг въпрос е обаче дали могат да си го позволят. Това показва проучване на агенция АФИС, поръчано от Партията на европейските социалисти, което бе представено на дискусия днес от евродепутата Момчил Неков.
Според близо 19 на сто (почти всеки пети запитан) заявяват безусловно, че са готови да вложат повече пари в храните, носещи термин за качество „Планински продукт“. Това са основно хора с доходи над 500 лв. на член на домакинството, предприемачи и висшисти.
8 на сто категорично са против (в по-голяма степен пенсионери и хора с ниски доходи), а други 14 на сто „биха искали, но не могат да си позволят“ да заплащат по-висока цена (отново пенсионери и хора с ниски доходи).
Най-големи са натрупванията около отговора, че основен въпрос е колко по-висока ще бъде цената на тези продукти (това са близо 30% от всички запитани).
Източник: агенция АФИС
Не на последно място са тези 27% (или всеки четвърти), които заявяват, че могат да си позволят да плащат повече и биха го сторили, но само при условие, че са сигурни в по-доброто качество на продуктите.
Отскоро регламент за планинските продукти е въведен във Франция, Италия, Австрия и Румъния. България може да се включи и да се нареди сред първите европейски страни, които използват този термин за качество, заяви Момчил Неков.
Той поясни, че знакът за планински продукт не е в противоречие с другите маркери за качество като географските означения (например Смилянски боб), или пък сертификатите за биоземеделие.
Източник: агенция АФИС
Повечето участници в анкетата посочват като предимство на планинските продукти производството им сред чиста природа и очакват те да са по-вкусни и здравословни. В същото време само 10,9% от потребителите купуват постоянно храни директно от фермите, а 4,1% са постоянни клиенти конкретно на планинските стопанства.
На въпрос: Според Вас трябва ли да се въведе термин за качество със знак "Планински продукт" 60,6 на сто от запитаните отговарят с „да“, 26,7% с „може би“, 3 на сто са против и 9,7% не могат да отговорят.
Кои продукти са планински?
Момчил Неков поясни, че плодовете и зеленчуците трябва да са отгледани 100% в планински райони, а животните да са прекарали последните две трети от живота си там или повече. Поне половината фуражи за изхранването им трябва да са от планинския регион, а млякото за млечните продукти да е добито именно там.
В момента работна група се е заела с въвеждането на термина в българското законодателство, съобщи на дискусията Пенка Манева от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Според Момчил Неков за целта трябва да бъде написана специална наредба, за което той е разговарял с министъра на земеделието Румен Порожанов.
Източник: агенция АФИС
Знакът за планински продукт може да реши голяма част от проблемите на малките планински ферми, смята производителят от Смолянско Милкана Йорданова.
В същото време социолозите отчетоха, че има проблем с доверието към биопродуктите на пазара.
Участниците в дискусията предупредиха, че има риск неправомерното ползване на логото да разруши доверието на потребителите, след въвеждането на знака за качество.