fallback

Цецка Цачева: Най-лесно е да си подам оставката

Вътрешният министър не смята, че Цачева трябва да подаде оставка, а че съдебната система има нужда от реформа

10:32 | 05.04.18 г. 9

Министърът на правосъдието Цецка Цачева декларира готовност да подаде оставка, ако премиерът я поиска.

„Във всеки момент, в който министър-председателят ми поиска оставката, аз ще я дам, каза тя по bTV. И допълни, че правосъдният министър по закон има отговорност за общото ръководство и контрол.

“Моите задължения като министър по отношение на изпълняването на управленската програма за политиките, които се провеждат в местата за лишаване от свобода, се спазват”, каза Цачева по повод призивите на опозицията да напусне поста си. 

“Ако считате, че оставката на един министър и друг е решение - това е много лесно решение“, посочи Цачева.

Оставката на правосъдния министър беше поискана от опозицията заради показното бягство от централния софийски затвор на двама осъдени, които още се издирват.

Цачева заяви, че проблемът трябва да се гледа комплексно и не иска петно на името на всички надзиратели заради грешки на няколко. Правосъдният министър беше категорична, че не дава оставка, ако премиерът не я поиска.

Министърът подчерта, че проблемите в системата не са отскоро. И припомни, че премиерът лично се ангажира с допълнителни 15 млн. лв. за надзирателите. Но за нея въпросът не опира само до средства, а до организация и човешки капитал.

Тя е категорична по случая с избягалите затворници, че повече от един не си е свършил работата. В същото време акцентира, че в затвора служителите нямат дори палки и не могат да се защитят при евентуален инцидент.

Според вътрешния министър Валентин Радев двамата бегълци вече са се разделили и се укриват индивидуално. Предположението е на база психопрофилите на затворниците, обясни той по "Нова телевизия".

Радев обясни, че служителите на територията на затвора са били невъоръжени, защото такива са правилата. 

Според него повишаването на заплатите на надзирателите ще бъде от полза за прекратяване на корупцията и наемане на по-качествени служители.

"Продължаваме да ги издирваме, да се надяваме, че ще ги заловим. Кръгът се затваря около тях, да се надяваме, че не са успели да минат границите. Разпитваме всички, напредваме", каза вътрешният министър.

лучаят е драстичен – двамата (избягалите затворници, бел. авт.) са много опасни и при това въоръжени", каза Валентин Радев. Той не смята, че Цецка Цачева трябва подаде оставката си като министър на правосъдието, а че съдебната система има нужда от реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:00 | 11.09.22 г.
fallback