fallback

Богомил Николов: Козунакът в магазините е далеч от домашните рецепти

В дългосрочен план не е ясно докъде ще доведе заместването на натуралните съставки в храните, заяви експертът

10:06 | 02.04.18 г.

В дългосрочен план не е ясно докъде ще доведе заместването на натуралните съставки в храните с Е-та. Преди време е трябвало да бъде решен въпросът с хигиената, но днес тези подобрители се използват масово, защото понижават  себестойността на продуктите, които освен това издържат повече. Това коментира пред Bulgaria ON AIR  председателят на асоциация "Активни потребители" Богомил Николов. 

Коментарът е по повод изследване на Асоциацията за съдържанието на козунаците.

Според изследването масово в предлаганите на пазара козунаци липсва краве мляко (в 11 от 16 изследвани), има нетрадиционни съставки като сух глутен, яйчен меланж, суроватка и палмова мазнина, добавят се технологични химикали (Е-номера) - усреднено във всяка търговска марка се съдържат 6 добавени Е-та.

Те са предимно емулгатори, ензими, антиоксиданти, консерванти, киселинни регулатори, оцветители, които напълно отсъстват в домашните рецепти.

"Ние се отдалечаваме от натуралното“, отбеляза Николов. 

Той обърна внимание, че е подвеждащо на индустриално произведения козунак да пише, че е „домашен“ или „като на баба“, а на етикета да има дълъг списък с химични подобрители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
fallback