fallback

Преглед на печата за 28 февруари

07:36 | 28.02.18 г.

Новите региони: Северозападът вече не може сам, а София не иска В. Капитал Daily

Тридесет хиляди души - толкова бяха необходими, за да започнат планове за ново разделение на районите в страната. Към края на 2016 г. толкова хора не достигат на Северозападна България, за да се квалифицира като самостоятелен планов регион в рамката на Европейския съюз. Непрекъснато спадащото население означава, че регионът е слязъл под необходимите 800 хил. души. Съседният - Северен Централен, все още се държи с малко над 805 хил. души, но това вероятно няма да е задълго.

Това е формалната причина Министерството на регионално развитие и благоустройство (МРРБ) да започне процес по чертане на нови региони. Те трябва да важат от 2020 г. за следващия програмен период. Истинската причина е, че сегашното разделение на страната на шест региона не отразява нито настоящото състояние, нито икономическия потенциал, нито помага за каквато и да е регионална политика.

Прокуратурата: Цената на водата ощетява хората В. Сега

Върховната административна прокуратура е атакувала в съда точка от указанията за образуването на цената на водата, които са в ущърб на потребителите, съобщиха от пресцентъра й. От 1 януари водната услуга поскъпна драстично в 14 области. Става дума за метода "горна граница на цени". Указанията са за периода 2017-2021 г. и са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) през април 2016 г. 

Държавата се загрижи за историческите сгради В. Сега

След поредицата от разрушени сгради, които са със статут на паметници на културата, Столичната община и Министерството на културата започват кампания за опазването им. Освен че ще бъде създадена дигитална карта на сгради с историческа стойност в София и страната, ще има и промени в Закона за културното наследство. По думите на министъра на културата Боил Банов трябва да се намерят механизми, които да стимулират собственици на тези сгради да ги регистрират и поддържат, като сред обсъжданите предложения са данъчни облекчения. "Трябва да намерим механизма на моркова", обобщи и главният архитект на София Здравко Здравков.

18 компании в битка за инвеститор на годината В. Стандарт

70 компании се включиха в конкурса на Българската агенция за инвестиции /БАИ/, 18 от тях бяха допуснати до финала. Днес от 18 часа във Военния клуб ще се състои официалната церемония за връчване на наградите „Инвеститор на годината". Водещи критерии при определянето на победителите са обемът на инвестицията, броят на разкритите работни места, както и районът, в който се разкрива ново производство или се разширява вече съществуващо предприятие.

Участниците в надпреварата са от всички сфери на икономиката, информационните технологии, здравеопазването, номинирани от търговски камари, областни администрации и общини.

Коридор 8 ще скъси с две седмици Пътя на коприната В. Монитор

Изграждането на Коридор 8 ще намали транспортното разстояние до сърцето на Европа с две седмици на новия път на коприната пътя и ще осигури огромни икономии. Това стана ясно по време на форум „Стратегическа инфраструктура и инвестиции", провел се днес в София.

Инвестиционните намерения на Китай за финансиране на инфраструктурни обекти по цялото търговски трасе са на стойност 8 трилиона долара, обясни инж. Иван Кацаров, член на „Сдружение Български форум за транспортна инфраструктура. Същевременно страната ни има нужда от 1 млрд. евро за изграждане на пътните проекти, които са част от транспортните коридори, уточни председателят на браншовата организация „Пътища” инж. Стефан Чайков. По думите на инж. Кацаров проектът за свързаността ни с Македония и Албания е „липсващото ребро на Балканите”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
fallback