Очакванията са 2018 г. да бъде хубава за лозарите - да се произведе качествено и по-голямо количество грозде, за да има хубаво вино наесен. Това заяви в интервю за БТА проф. Иван Пачев - директор на Института по лозарство и винарство в Плевен.
По думите му 2017 година е била една от много добрите години за лозарите като качество на гроздето, но количеството не е било достатъчно.
Проф. Пачев съобщи, че тази година Институтът ще представи в сортовата комисия два нови сорта бяло винено грозде. Единият е клонова селекция от Алиготе, а другият - от Мискет Отонел.
„Клоновата селекция изисква пет-шест години работа. По принцип селекцията на лозата е много дълъг период - тя продължава между 15 и 20 години. Но когато е създаден един сорт, клоновата селекция търси по-добрите му качества и времето за нея е по-кратко“, пояснява специалистът.
Търсенето на бяло вино расте, както у нас, така в Западна Европа. От новите сортове се получава вино с прекрасни вкусови качества, каза професорът.
За работата в Института той разказва: „Работим в много трудни условия. В момента се прави пререгистрация на земята, която използваме за изследователската и селекционната дейност. Тъй като земята ни е дадена от държавния поземлен фонд, през определено време се прави инвентаризация - как се използва, дали се използва цялата площ“.
„Финансирането е все още същото - няма промени от години. Положителното е, че мина на първо четене в Народното събрание изменение в закона за Селскостопанската академия (ССА). Това ни дава една нагласа, че може би, както казват от Министерството на земеделието и храните, от 1 април нататък ще имаме действително работещ закон за Селскостопанската академия“, допълва той.
Учените се надяват да бъде променен моделът на финансирането и финансирането на Академията да бъде на отделен бюджет в системата на агроминистерството. „Това означава, че парите, които изкарваме от нашата производствена дейност, ще останат да се ползват от Академията и институтите към нея“, допълва той.
Институтът е спечелил финансиране на проект за трансгранично сътрудничество с Гърция. Ще се направи инвентаризация на насажденията от двете страни на границата, за да се подобри качеството на продукцията.
Планира се и кандидатстване с проект за оползотворяване на всички растителни остатъци след резитбата и създаването на компост.