fallback

Преглед на печата за 13 февруари

07:47 | 13.02.18 г.

КЗК: Да няма лихви за неплатени сметки за парно, докато не излезе изравнителната

В. 24 часа

Да не се начисляват лихви за забава на плащане на сметки за парно, докато не излезе изравнителната. Това е едно от предложенията на Комисията за защита на конкуренцията след анализ на пазара на топлинната енергия. Комисията предлага на парламента и Министерството на енергетиката изменения на текстове или отпадането им от Закона за енергетиката и наредбата за топлоснабдяване. Някои от тях изискват основна промяна в начина на изчисляване и на формулите, по които се прави и те са най-вече в наредбата.

Евродепутати искат по-строг контрол за еврофондовете

В. Сега

Евродепутати от Комисията по бюджетен контрол поискаха по-строг надзор за използването на средствата от ЕС, съобщи британският в. "Гардиън". Призивът е отправен на фона на нарастващите съмнения за злоупотреби с европарите в Унгария. Евродепутатите се опасяват, че "олигарси", близки до премиера Виктор Орбан, използват ЕС "за касов апарат".

Председателят на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле заяви, че Унгария "има някои специфични проблеми, за които трябва да се вземат мерки". По време на скорошно посещение в страната евродепутати установиха, че в 36% от публичните търгове участва само един кандидат. Гресле подчерта, че проблемът не е само в Унгария. Според нея се появява един нов вид "полузаконни" нарушения. "Виждаме как олигарси в някои държави членки стават политици и се възползват в същото време от ЕС и от националните пари за компаниите си", отбеляза тя. Гресле призова ЕС да засили контрола, като използва наскоро договорени правила за конфликт на интереси.

Кошлуков се извини, но ще остане "първосигнален"

В. Сега

В началото на "Още от деня" по БНТ в понеделник програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков се извини за средния пръст, който показа в ефир в петък, но не пропусна да се закани, че пак би реагирал "първосигнално".

"Мисля, че дължа извинение за неприличния жест. Той, разбира се, бе провокиран от подобни жестове, придружени с нападки и обиди към мои колеги от БНТ. Но това не ме оправдава. Първо, защото съм лице на БНТ и не мога да слизам до нивото на тези хора. Второ, защото имам достатъчно опит като водещ и би следвало да се владея по-добре. Нито пък ситуацията е била толкова трудна. И като дисидент, и като политически затворник, и като студентски опозиционен лидер съм имал далеч по-тежки ситуации. Така че без увъртане трябва да кажа: дължа и ви поднасям моите извинения. Няма да се повтори. Но трябва да добавя, че ако отново някой нападне мои колеги, аз отново ще реагирам. По-възпитано, но ще реагирам", заяви Кошлуков и се закани, че ще е "първосигнален".

В понеделник от БНТ така и не отговориха на "Сега" каква ще е санкцията на Кошлуков. Отговорът, който получихме, гласи, че това зависи от условията в договора, който Кошлуков е сключил с генералния директор.

ЦИК поиска отлагане на електронното гласуване за някога си

В. Сега

Независимо че по закон първото електронно гласуване трябва да се проведе за евровота през 2019 г., в доклад до Народното събрание от Централната избирателна комисия (ЦИК) поискаха този срок да се отложи за неопределено бъдеще време. След шестте експериментални електронни гласувания в края на миналата година и намерението на управляващите да изградят електронно управление, се оказва, че държавата все още не е готова за въвеждането на електронно дистанционно гласуване.

90 дни арест за терориста от "Ислямска държава", хванат на границата

В. Стандарт

Мароканец, заподозрян, че е терорист от „Ислямска държава" (ИДИЛ), беше арестуван на границата ни с Турция. Той е опитал да мине през България с фалшива френска лична карта. Мъжът е с инициали Н. З. и е търсен от Мароко чрез Интерпол във връзка с извършване на терористична дейност и членство в ИДИЛ. Съгласно информацията от Интерпол той е работил в принадлежащата към ИДИЛ служба „Механизация към Главна дирекция – Военни лагери" в Сирия, предаде БиТиВи.

При изпълнение на тази дейност той се е придвижвал в Сирия, носейки колан с експлозиви, ръчни гранати, огнестрелно оръжие и боеприпаси. По-късно следобяд Окръжният съд в Хасково е постановил мярка „задържане под стража" до 90 дни на мароканския гражданин, издирван за тероризъм.

Наказания заради робската ферма

В. Стандарт

Започнала е процедура по отнемане на лиценза на фирмата посредник, която е изпращала работници във фермите в Корнуол. Това съобщиха от Инспекцията по труда за Нова ТВ. Проверяващи открили куп нарушения. Фирмата не е имала договор с работодател във Великобритания. Не е предоставяла трудови договори на работниците преди заминаването им за чужбина. Фермата в Корнуол, Великобритания, от която българи разказват, че едва са успели да избягат, се намира на 100 км от тази, разобличена в разследване на Би Би Си, показа проверка на Нова ТВ на място.

По-голямата част от българите, които работят в подобни ферми, не се оплакват от самата работа, но са недоволни от битовите условия. Други пък са доволни от условията на живот. Те обясниха, че някои хора, там за първи път, недоволстват и говорят лъжи, но всъщност условията не са толкова лоши. Показаха и къде живеят. Коментираха, че не са тормозени и притеснявани от никого.

Болници с борчове за 60 млн. лв. от супероперации

В. Монитор

Топболници в страната са натрупали борчове за близо 60 млн. лева от сложни операции. Сумите са за десетина години, установи проверка на „Монитор“. Някои от интервенциите са направени за първи път в рамките на страната и все още не са рутинни дори във водещи клиники зад граница. Независимо че Националната здравноосигуритела каса не ги поема, лекарите са предприели операциите, тъй като не са имали друг начин да спасят живота на своите пациенти.

Само за 2017 г. Университетската специализирана болница по кардиология и кардиохирургия „Света Екатерина“ е направила такива интервенции за 3 млн. лева, които са останали за нейна сметка. И дума не може да става да не оперираме пациент само защото е скъпо. Колкото и да струват консумативите, когато няма друг шанс, взимаме ги и действаме. За друг вариант дори не можем да си помислим, категоричен беше пред „Монитор“ директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 06.09.22 г.
fallback