fallback

Преглед на печата за 3.02. 2018 г.

08:12 | 03.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Французи ще правят у нас врати за Airbus

в-к Стандарт

Завод край Пловдив ще прави самолетни части. Проектът на френската компания Latecoere се финансира с 6 млн. евро по Плана "Юнкер". През есента на миналата година Latecoere направи първа копка на предприятието. То е част от мащабен инвестиционен проект на френската група. Финансирането е на обща стойност 55 млн. евро, които Европейската инвестиционна банка отпуска на Latecoere. Повечето от средствата са за научно-развойна дейност и иновации, но пари по Плана "Юнкер" са предвидени и за новите производства в България и френския град Тулуза.

Заводът край Пловдив ще е разположен на 5000 кв. м, от които 4000 кв. м е производствена площ и 1000 квадрата - административна. Там ще се произвеждат авиационни възли за вратите на самолетите Airbus A320 и A330, както и шкафове за авионика, но без кабелите и електронното оборудване. Очаква се заетите да бъдат 200 души, повечето от тях работници. Първоначалната инвестиция е на стойност 11 млн. евро и включва изграждане и оборудване на предприятието. Предвижда се в рамките на три години общата инвестиция да достигне близо 15 млн. евро. По план трябва да заработи през март 2018 г.

Хиляда лева бонус, ако доведеш нов работник

в-к Стандарт

Шефове на компании предлагат щедри бонуси за служители, които доведат на работа във фирмата нов работник, научи "Стандарт". Практиката е най-масова в софийските колцентрове, където липсата на кадри е драстична. Там премията е стигнала до 1000 лева за всеки, който успее да намери кандидат за работа с език, различен от английския. Търсят се хора с френски, немски, словашки, унгарски, руски. И английскоговорящите служители не достигат. За този, който склони приятел да дойде на работа в колцентър, също има бонус, но от 500 лева.

"Тази практика е от няколко месеца, първоначално стимулите бяха доста по-малки - от 150-250 лева. Постепенно обаче бизнесът се разраства, а търсенето на хора става все по-голямо", казва служител в софийска компания. Някои колцентрове са готови да приемат и работници, които слабо говорят езика, като осигуряват безплатни курсове за вдигане на нивото.

Делото за мръсния въздух в София още "диша"

В-к Сега

Колективният иск срещу Столичната община заради мръсния въздух в София може и да бъде гледан. Софийският апелативен съд е върнал казуса на долната инстанция, която първоначално отказа да се занимава с него, съобщава lex.bg. Според апелативните магистрати Елена Маврова от Софийския градски съд не е дала възможност на завелите колективния иск срещу Общината да докажат, че могат да понесат тежестите и разноските по делото, а направо го е прекратила на това основание.

Делото срещу Общината беше заведено през пролетта на миналата година от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името "Група за чист въздух".

Апелативните съдии обясняват на градските, че ако пак бъде прието, че доказателствата са недостатъчни, на ищците трябва да се дадат конкретни и ясни указания за представяне на допълнителни. Едва тогава съдът може да се произнесе за допустимостта на колективния иск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 10.09.22 г.
fallback