fallback

Преглед на печата за 25 януари

08:03 | 25.01.18 г.

В "ниви" край морето пак ще може да се строи

В. Сега

В земеделските земи, които през последните години са били със сменено предназначение, ще може да се строи, ако собственикът на земята подаде искане пред съответната комисия. Това решиха вчера окончателно депутатите, като одобриха без дебати на второ четене промени в Закона за опазване на земеделските земи. По традиция те бяха прокарани чрез преходните и заключителни разпоредби на съвсем друг закон - за посевния и посадъчния материал.

Така бе удължен срокът, в който ще може да се иска разрешение за строеж в ниви по Черноморието и в райони, в които има повишен интерес за застрояване. Предложението за на практика безсрочно разрешение за бетониране на крайбрежието бе направено от "Обединени патриоти", но срещна остра съпротива от страна на екологични организации. В негова защита се обявиха сдружения на собственици на земи със сменено предназначение.

В средата на януари текстове бяха гласувани в зала, но не събраха мнозинство. Това разгневи патриотите, които обвиниха другите групи, че гласуват едно в комисия, а друго - в зала. Впоследствие законопроектът бе върнат за ново разглеждане в земеделската комисия. Тя видоизмени текстовете, но отново запази възможността за строителство в земеделски земи.

Зам. главен прокурор: "Килърите" търсят пари, за да си отмъстят

В. Сега

Осъдени по делото "Килърите" търсят пари, с които да се разправят с полицаи и прокурори, работили по разследването, както и със свидетели. Това стана ясно от изказване на зам. главния прокурор Ася Петрова, която бе наблюдаващ прокурор по процеса. Тя обясни, че е научила информацията от свой източник, и отказа да го назове. Данните обаче били предадени на службите.

"Едно от осъдените лица, зная кое е то, но няма да споделя пред вас имената му, търси 70 хил. евро от познат, близък, като според моя източник тази сума се търси именно с цел отмъщение спрямо лица, свързани с делото", заяви Петрова. Според нея службите би трябвало да работят по този сигнал. Тя намира за логично осъдени на доживотен затвор да търсят отмъщение.

Истанбулската конвенция се препъна още в първите две комисии на парламента

В. Сега

Ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция против насилието над жени и домашното насилие се препъна още при първите си стъпки в Народното събрание. Законопроектът беше отхвърлен в парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, а в комисията по правни въпроси дори не успя да влезе в дневния ред. Днес предстои разглеждането му във водещата комисия по правата на човека и вероизповеданията, където се очаква да се проведе най-разгорещената дискусия.

В комисията по младежта и спорта конвенцията се натъкна на съпротивата на "Обединени патриоти", "Воля" и БСП, към които се присъедини и депутатът от ГЕРБ Георги Марков. Документа подкрепи единствено партията на Бойко Борисов, но вотът на Марков показа, че и в нейните редици няма консенсус по въпроса.

Борисов се среща с принца на Лихтенщайн преди Давос

В. Стандарт

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на 25 януари, за Кралство Лихтенщайн. Той ще проведе срещи с принца-престолонаследник Алоис фон унд цу Лихтенщайн, с премиера Адриан Хаслер и с министъра на външните работи, правосъдието и културата Аурелиа Фрик. На 26 януари министър-председателят Борисов ще участва в Годишната среща на Световния икономически форум в Давос.

Бизнесът отказа среща с енергийния министър

В. Стандарт

Четирите национално представени бизнес организации са отказали среща с енергийния министър, насрочена за сряда, на която да се обсъдят техните притеснения от повишените цени на електроенергията на свободния пазар. Това съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. Според АОБР е безсмислена предвидената среща с участието на държавните производители на ток АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и "Националната електрическа компания", на асоциациите на търговците на ток, енергийния регулатор и двата синдиката.

В писмото си за отказ от участие в срещата АОБР посочва, че вече е имало две подобни срещи, но те не са довели до никаква промяна в ситуацията в българската енергетика и "особено около неприемливите отклонения на "либерализирания" пазар на електроенергия".

Облекчават съгласуването на ПУП за национални и общински обекти

В. Монитор

Облекчава се процедурата при съгласуване на подробен устройствен план за национални обекти, обекти с национално значение, общински обекти с първостепенно значение и за обекти, финансирани изцяло или частично от фондове на Европейския съюз, за които до 20 декември 2017 г. има разрешение за изработването им. Това предвижда проект за изменение и допълнение на наредба на строителното министерство за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Промените предвиждат проект за подробен устройствен план и в частност парцеларен план за такъв обект да се внася за съгласуване пред служба по геодезия, картография и кадастър, а проектът за изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри да се внася за разглеждане в СГКК след одобряване на подробния устройствен план. Изменението се въвежда поради съкратените срокове и облекчените процедури, които се прилагат за такива обекти по реда на други закони.

Цената на масовия бензин А-95 стигна 2,15 лева за литър

В. Монитор

Цената на масовия бензин А-95 стигна 2,15 лева за литър в някои от големите търговски вериги. Това показа проверка в специализирания сайт „Фуело“. Увеличението спрямо края на декември миналата година е с около 6 стотинки за литър, като средната цена за страната на най-масовия бензин е 2,09 лева. Най-ниската цена за това гориво е 1,86 лева за литър.

Прави впечатление обаче, че в ниския диапазон са отделни малки бензиностанции, намиращи се извън големия трафик. Докато в обратната посока най-скъп е бензинът в големите вериги бензиностанции, които правят и най-голям оборот. Само два от по-малките търговци на този пазар си позволяват в момента цени под 2 лева на литър, показват още данните. Докато в шестте вериги бензиностанции с най-голям оборот са над 2,13 лева за литър.

Отхвърлят лесно вота на недоверие днес

В. 24 часа

Първият вот на недоверие към кабинета “Борисов 3” ще бъде отхвърлен с лекота от мнозинството днес, показва простата сметка. В най-добрия случай, дори всички депутати от опозицията да са в пленарната зала, да си ходи правителството ще поискат 105- имата от БСП и ДПС. Това е далеч под нужните 121 гласа за бламирането на кабинета. Дори от “Воля” да решат да се присъединят, пак няма да стигнат. От партията на Веселин Марешки обаче обявиха още в началото на месеца, че при гласуването народните им представители ще са “въздържали се”. Не че не били съгласни, че основания за вота има, но пък и не искали да ги пришиват към нито един лагер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 03.09.22 г.
fallback