fallback

КФН утвърди минимално съдържание на инвестиционната политика на пенсионните фондове

Специално внимание КФН обръща на методите за измерване на риска на портфейла и рисковете на отделните активи в него

12:08 | 05.01.18 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) прие на второ гласуване Наредба за минималното съдържание на инвестиционните политики на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване, става ясно от решенията от провелото се на 4 януари заседание на регулатора.

Инвестиционната политика на фондовете трябва да съдържа раздели относно общата рамка на инвестиционната дейност и политика на фонда, инвестиционните цели на фонда, политиката за постигане на поставените цели, инвестиционните рискове и управлението на риска и условията и периодичността и сроковете за преразглеждане на инвестиционната политика.

Трябва да бъдат посочени редът и начинът за вземане, одобряване и документиране на инвестиционните решения, в т.ч. лицата, отговорни за изготвяне на предложения и анализи.

Разделът на инвестиционната политика трябва да включва още цели по отношение на доходността - в зависимост от очакванията и прогнозите за доходността на пазарите на отделните класове активи в средносрочен (до 3 години) и дългосрочен план (над 5 години). 

Специално внимание КФН обръща на методите за измерване на риска на портфейла и рисковете на отделните активи в него. Целият текст на наредбата е достъпен на страницата на регулатора.

От решенията става ясно още, че Комисията не е издала окончателна забрана на коригирано търгово предложение от „Алфа Финанс Холдинг” АД за закупуване чрез инвестиционен посредник „Булброкърс” ЕАД на 2 588 741 броя акции от капитала на „Соларпро Холдинг“ АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството. Предлаганата цена за акция е от 0,78 лева. Изпратено е писмо до „Алфа България” АД, гр. София, с указания за отстраняване на констатирани непълноти и несъответствия във връзка с потвърждаване на проспект за първично публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от дружеството. Комисията също така е дала указания на „Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, гр. София, за отстраняване на констатирани несъответствия във връзка с издаване на одобрение на промени в устава на дружеството.

На заседанието си вчера Комисията е утвърдила „Мазарс“ ООД и „Одитконсулт“ ООД като одитори, които да извършат съвместна проверка и заверка на годишния финансов отчет за 2017 г. на ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве” АД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 12.09.22 г.
fallback