fallback

Омбудсманът ще сезира прокуратурата за повишението на цената на водата

КЕВР прави каквото си иска, използва еквилибристики, смята Мая Манолова

11:48 | 19.12.17 г.

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за повишение на цената на водата е незаконно и това може да бъде доказано пред съда. Това каза пред bTV омбудсманът Мая Манолова.

Комисията за енергийно и водно регулиране одобри увеличение на цената на водата с между 2 и 20% от догодина в 14 области в края на миналата седмица.

Омбудсманът ще се срещне с шефа на Върховната административна прокуратура, за да представи своя анализ. Манолова се надява обвинението да протестира новите цени. 

КЕВР прави каквото си иска, използва еквилибристики, за да осигури максимално висока цена, смята Мая Манолова.

По думите ù регулаторът използва критерии, с които да се осигури максимално висока цена на водата, за да може ВиК дружествата да събират максимално пари от хората и съответно максимални печалби.

Ако се използват коректни данни за средномесечния доход на населението от НСИ, в три области на страната - МонтанаКърджали и Силистра, няма основания за вдигане на цената на водата, каза омбудсманът. Според Манолова КЕВР използва данни манипулативно.

В последното си решение КЕВР са се съобразили с моите аргументи, че манипулират числа и по отношение на инфлацията са взели коректни цифри. Например във Враца водата е увеличена с 11% вместо с 13%, заяви Мая Манолова.

По думите й това, което се очаква от шефовете на ВиК дружествата по областите, е да коригират цената на водата надолу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 05.09.22 г.
fallback