fallback

Преглед на печата за 19 декември

07:47 | 19.12.17 г.

И трите власти разиграват фарс за ревизия на приватизацията

В. Сега

28 приватизационни сделки са били проверявани от ДАНС, която е открила в тях престъпни елементи. Малко вероятно е обаче някоя от тях да бъде развалена, дори да падне давността, както настоява ГЕРБ. Почти всички приватизирани предприятия са сменили поне веднъж акционерите си и структурата на собствеността. Част от тях са увеличили капитала си, при това неведнъж, други са участвали в сливания и придобивания, трети са фалирали или в момента са в процедура по несъстоятелност. В момента някои от фирмите са собственост на реномирани чуждестранни инвеститори.

В черния списък са: "Бургаско пиво", ТЕЦ "Русе-запад", "Софарма", "Биовет" - Пещера, "Кремиковци", "Винтехпром", "Винзавод" ЕАД, "Пулпудева", "Винко", "Мебел К", "Винпром - Велико Търново", "Бентонит", "Руно Комерс", "Бургас филм", "Победа" АД, "София" ЕАД, "Бряст", "Винпром - Дамяница", "Велур", "Монтана" ЕАД, "Руно - Г", "Техноимпекс", "Добрич" ЕАД, "Сердика-90", "Българска роза - Севтополис", "Металснаб холдинг", "Свиневъдство - Пловдив", "Бургаски корабостроителници".

Задава се пълен хаос с новите лекарства

В. Сега

Пълна неяснота цари около предложения от кабинета компромис със забраната за финансиране на нови лекарства от здравната каса. През уикенда здравният министър Кирил Ананиев обяви, че специална комисия към неговото ведомство ще разглежда всеки отделен случай на пациенти, които имат нужда от лечение с медикаменти, попадащи под забраната. В случай че комисията, в която ще има "утвърдени специалисти", реши, че болният наистина има нужда от новата молекула, тя ще се плаща от МЗ, а не от здравната каса.

В момента под мораториума попадат 32 нови молекули, като според МЗ само за 4 от тях няма осигурено алтернативно лечение. Те са за редки болести и ще се поемат от бюджета на министерството, ако комисията реши. При останалите 28 има и друго лечение, което се плаща от касата, но ако се реши, че пациентът - например онкологично болен, се нуждае именно от новото лекарство и не се повлиява добре от досегашната терапия, той също ще получава медикамента, отново от МЗ.

Бизнесът отчете рязко увеличение на корупцията и на престъпността

В. Сега

През 2017 г. нивата на корупцията и на престъпността в България рязко са се увеличили, регулаторната тежест продължава да е висока, а сивата икономика не е намаляла съществено. Това са стряскащите изводи от традиционната анкета на Българската стопанска камара (БСК), оповестени вчера. В нея са участвали 790 фирми от всички сектори, които дават оценка за бизнес средата у нас. Усещането на фирмите съществено се разминава със заявките на властта за намаляване на сивата икономика и с широко рекламираната офанзива срещу хилядите регулаторни режими.

Опит за убийство на висш държавен служител в центъра на София

В. Капитал Daily

Началникът на отдел "Фискален контрол" на Централното управление на Националната агенция за приходите (НАП) Иво Стаменов е бил прострелян в понеделник сутринта близо до кръстовището на топ централните столични улици "Дунав" и "Врабча", на по-малко от 500 метра от Столичната община и Народното събрание. За стрелбата имаше малко публични реакции. А случаят е важен, защото засяга държавен контролен орган, негов висш служител и разправа с вероятен план за убийство. До понеделник вечерта нито финансовият министър Владислав Горанов (под чиято шапка е НАП), нито премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Валентин Радев или председателят на вътрешната комисия в парламента бяха взели отношение по случая.

Жителите на Генерал Тошево "забраниха" добива на газ

В. Капитал Daily

С очаквано голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум в неделя близо 97% от гласувалите казаха "да" на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти. Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на "Русгеоком БГ" да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.

Подобен референдум с подобен резултат беше организиран по-рано тази година в другия край на България - Трън, където жителите отхвърлиха проекта на "Евромакс сървисиз" да разработва златното находище край града. Като цяло обаче резултатите от подобни допитвания имат спорна юридическа тежест.

България получи още 41 млн. евро за АЕЦ „Козлодуй"

В. Стандарт

България получи допълнително 41 млн. евро по линия на Международен фонд „Козлодуй". Решението за това бе одобрено от Асамблеята на донорите на фонда, които заседаваха в Лондон. С 27 млн. евро се увеличават средствата за управление на отпадъци от извеждането от експлоатация, които се отпускат в т.нар. ядрен прозорец. Срокът за разплащания в този сектор се удължава до 2022 година, решиха донорите на фонда. Те одобриха и отпускането на допълнителни средства в размер на 24 млн. евро за издръжка на проектите в ядрения сектор, като срокът за разплащане за тях се удължава до края на 2020 г.

Подвижни бариери за 7,2 млн. лв. пренасочват трафика при инциденти на "Тракия"

В. Стандарт

"Умен тунел" ще пази от допълнителни инциденти и задръстване на трафика при катастрофи. Поръчката за въвеждането на уникалната за страната ни система за автоматична идентификация на инциденти /Automatic Incident Detection – AID/ е направена от Агенция "Пътна инфраструктура". След заработването на системата подвижни бариери ще управляват и пренасочват трафика от едната тръба на тунела в другата. Системата ще бъде внедрена в тунела "Траянови врата" на магистрала "Тракия.

В съоръжението ще бъде монтирано ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация и метеорологични станции при порталите на съоръжението, които да гарантират повишаване на пътната безопасност. В допълнение на магистрала "Тракия" ще бъдат поставени и 40 информационни табели, по 20 в посока София и още толкова в посока Бургас.

Стимулират фирмите с половин такса за биоразградими отпадъци

В. Монитор

Таксата за битови биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене във Варна да бъде намалена наполовина реши Правната комисия към местния парламент. Общинарите решиха размерът й да падне от 12 лева за кофа с вместимост 240 литра на 6 лева. Причината за намалението е, че в определения срок за тази година в дирекция „Местни данъци“ на Общината са подадени само 2 декларации, които по-късно били оттеглени. С намаляването на размера на таксата от градската управа се надяват да стимулират фирмите да използват услугата за разделно събиране на битовите биоразградими отпадъци, както и да се подобри събираемостта.

Фаворит за купувач на ЧЕЗ у нас е фирма, санираща Пазарджик и със загуба от 11 хил. лв. през 2016 г.

В. 24 часа

Пазарджик се превърна в център на енергетиката у нас, след като се оказа, че втори фаворит за бизнеса на ЧЕЗ в България е свързан с града. В събота “24 часа” писа, че от централата на ЧЕЗ в Прага преговарят с един ексклузивен кандидат по сделката. Кой е той, не се съобщаваше. В неделя по неофициална информация на няколко източника стана ясно, че това е българската “Инерком груп”. От ЧЕЗ - Прага в понеделник потвърдиха за преговорите, но отказаха да назоват името на кандидата.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 26.08.22 г.
fallback