fallback

Валдис Домбровскис: За България няма да е трудно да влезе в еврозоната

В сряда ЕК ще предложи реформи на икономическия и паричен съюз, включително и министър на финансите и бюджет на еврозоната

10:35 | 04.12.17 г.

За България няма да е трудно да влезе в еврозоната, защото българският лев е обвързан с еврото. Това коментира в интервю за БНТ заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК), който отговаря за еврото и социалния диалог, Валдис Домбровскис.

Той посочи, че не може да се говори за конкретна дата за присъединяването ни към европейския валутен блок.

„Първата стъпка е да влезете във Валутно-обменния механизъм, или т. нар. "чакалня" на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото, това не би трябвало да е много трудно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, после има още една година, през която трябва да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих казал, че ако всичко е както трябва, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята“, каза той.

Домбровскис подчерта, че „ситуацията в България е стабилна“. „Трябва да кажем, че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж ние очакваме той да бъде около 3,8-3,9% тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година“, посочи той.

На 6 декември (сряда) ЕК ще представи пакет от мерки за реформа на икономическия и паричен съюз, припомни Валдис Домбровскис. Основната идея е да направим еврозоната по-стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове, обясни той.

„Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция, или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност“, каза еврокомисарят.

Той допълни, че се предвижда и създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Чрез този инструмент ще се подкрепят структурните реформи в тези страни.

„Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд“, допълни Домбровскис.

България може да очаква по линия на новия инструмент основно техническа помощ, обясни зам.-председателят на ЕК. В някои случаи обаче страната ни може да разчита и на финансово подпомагане.

„По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме "Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото, е добре, а ако не работят - пак е добре". Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на ЕК“, коментира той.

Създаването на длъжност министър на икономиката и финансите за еврозоната е част от пакета мерки, който ЕК ще предложи, стана ясно още от думите му. Това е така наречената двойна управленска структура, която предвижда председателят на Еврогрупата да е и член на Еврокомисията.

„Подобна структура имаме и в областта на външните работи, където госпожа Федерика Могерини е съществено върховен представител по въпросите на външната политика и член на Комисията. Но ние гледаме на това като средносрочна перспектива, а не като нещо, което незабавно да променим“, коментира Валдис Домбровскис. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:16 | 10.09.22 г.
fallback