fallback

България и Саудитска Арабия укрепват икономическото сътрудничество

Смесена комисия ще работи за подобряване на средата и нови възможности за бизнеса на двете държави

11:38 | 28.11.17 г. 1

Българо-саудитска смесена междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество ще работи за разширяване на икономическите връзки между България и Саудитска Арабия. Статутът на органа е одобрен от министрите по време на днешното заседание на правителството.

Комисията ще заседава веднъж годишно в търсене на нови възможности за сътрудничество и подобряване на средата за работа между бизнеса в двете държави, допълват още от правителствената пресслужба.

Новият орган ще предлага промени в двустранната нормативна база.

Създаването на комисията е част от дневния ред на българския премиер Бойко Борисов. Той ще посети Саудитска Арабия, придружен от министрите на външните работи, на отбраната, на земеделието, на туризма и на транспорта, както и от представители на бизнеса. Почетен гост по време на визитата в Кралството ще бъде Симеон Сакскобургготски.

В Рияд българският премиер ще разговаря с лидера на кралството Салман бин Абдулазиз ал-Сауд. По-късно Бойко Борисов ще се срещне и с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал-Джубейр и с министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал-Фалих. 

Очаква се външният министър Екатерина Захариева да подпише споразумение за избягване на двойното данъчно облагане и укриването на данъци. Проектът на това решение беше одобрен на заседанието на Министерския съвет през миналата седмица, а днес министрите са упълномощили министъра да го парафира.

Сключването на данъчната спогодба ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат и ще допринесе за реализирането на проекти в различни отрасли, допълват от пресслужбата на правителството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 13.09.22 г.
fallback