Потребителите да купуват цитрусови плодове, които не са оцветени преди продажбата – този съвет отправи диетологът Огнян Симеонов в интервю за Нова телевизия.
Според него матовите плодове са за предпочитане пред лъскаво оцветените. Ако все пак сме купили оцветени, според него те трябва да бъдат белени с ръкавици.
Восъците за полиране на плодовете са напълно безопасни вещества, уверява Атанас Дробенов от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
„Те не променят качествата и характеристиките на съответния плод“, казва и Бистра Иванова от БАБХ. Търговците обаче са длъжни да изпишат на етикетите, че плодът е третиран и кората не е годна за консумация.
„Парафинирането на плода е с цел съхранението му“, казва търговецът на едро Андрей Андреев.
В повечето случаи третирането на кората става веднага след беритбата в Гърция, Италия или Испания. Понякога плодовете се обработват в България.
Лакирането на цитрусите с восъци е позволено само за узрелите плодове. Никой няма право да ползва тази обработка, с цел неузрелите плодове да приличат на узрели, категорични са инспекторите от БАБХ.
В репортажа на журналиста Георги Георгиев бе показано как се прави тест в лаборатория. При купените от пазара цитруси не бяха установени неразрешени оцветители.
Що се отнася до пестицидите, на границата се проверява всяка десета пратка, казват от БАБХ.
През миналата година в Европейския съюз са спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за пратки с портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция.
В България също са засечени и спрени от контролните органи пратки с пестициди над нормите. Става въпрос за лимони, чушки и мандарини.
Спрените количества лимони през 2016 г. са били рекордни – около 1000 тона. Сред рисковите плодове, които се проверяват под лупа, са и наровете.
Диетологът Огнян Симеонов обясни, че си е направил труда да прочете етикетите на палетите с плодове, които обаче не могат да бъдат видени от потребителите. Той показа етикет, на който са изписани четири консерванта (т. нар. Е-та), които обаче са разрешени от еврорегламент. На етикета е изписано, че кората не е годна за консумация.