Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,42 процента, до 1,456 пункта, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Оранжерийните домати се продават по 2,03 лева за килограм. Оранжерийните краставици поскъпват с 4,8 на сто до 2,20 лева средно за килограм. Картофите поскъпват с 1,8 на сто и се търгуват по 0,58 лева за килограм на едро, информира БТА.
Морковите се продават по 0,67 лева за килограм, а зелето се търгува по 0,55 лв./кг на едро. Зелените чушки поскъпват с 2,4 на сто до 1,27 лв./кг, а цената на червените чушки се вдига с 4,4 процента до 1,88 лева за килограм.
Ябълките се продават по 1,25 лв./кг. Цената на лимоните се понижава с 4,3 процента до 2,47 лева. Портокалите поевтиняват с 12,8 на сто до 1,43 лева за килограм на едро. Мандарините се продават по 1,70 лв.кг.
Кравето сирене поскъпва с 0,5 на сто и се продава по 6,13 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" се търгува по 10,55 лв./кг. Олиото се купува по 1,96 лева за литър.
Каймата поскъпва с 1,7 на сто и се търгува по 4,77 лева за килограм. Цената на пакетче краве масло от 125 грама се повишава с 0,5 процента до 2,25 лева за брой. Пилешкото замразено месо поскъпва с 1,6 на на сто се продава по 3,86 лева за килограм на едро.
Захарта се търгува по 1,37 лв./кг. Цената на брашното тип "500" се вдига с 1,2 на сто до 0,83 лева за килограм. Зрелият фасул се купува средно по 3,37 лв./кг. Яйцата се продават по 0,29 лева за брой на едро в края на седмицата.