fallback

Преглед на печата за 3 ноември

07:45 | 03.11.17 г.

Банките спечелиха 872 млн. лв. за деветте месеца

В. Капитал Daily

Тенденцията за реализиране на добра печалба в банковия сектор продължава, въпреки че се запазва свиването на лихвения доход. Принос към печалбата има активизирането на кредитирането, което отчита по-високи годишни темпове на нарастване в сравнение с тези за полугодието. В същото време разходите за обезценки намаляват. Това показват данните на БНБ за състоянието на банковата система към края на септември 2017 г.

Печалбата на сектора за деветте месеца на годината е в размер на 871.8 млн. лв. На пръв поглед спрямо същия период на миналата година се свива с двуцифрен темп от 18.8%. На практика обаче има два фактора за този период, които трябва да се имат предвид. Отчетената печалба за миналата година по това време е повлияна от еднократния ефект от сделката по придобиването на международната картова организация Visa Europe. Извънредният доход през миналото лято беше оценен от БНБ на 186 млн. лв. Ако сега се извади този еднократен бонус, печалбата към септември тази година е по-ниска, но само с около 2%.

Патриотите искат да пратят всички хора с увреждания отново на ТЕЛК

В. Сега

Патриотите и социалното министерство вчера излязоха с противоположни идеи как да се запушат пробойните в инвалидните пенсии. Коалиционният партньор на ГЕРБ иска да прати всички хора с увреждания на нова медицинска експертиза в следващите около 2 г. Социалното министерство пък иска по-тежка процедура на оценка - всеки да минава първо през медицинска комисия за увреждането, а след това - през комисия към НОИ, която да прецени работоспособността.

Патриотите изложиха идеите си на среща с организации на хора с увреждания. "Хората с увреждания са около 1 млн. и се разделят на две големи групи. Около 450 хил. са тези между 18 и 60 г., те имат ТЕЛК-ови решения в работоспособна възраст. Още около половин милион имат интеграционни добавки за хора, пенсионирани по възраст. През годините тази цифра се е увеличила повече, отколкото са евентуалните хора с увреждания. Трябва да има ревизия и този публичен ресурс да се изразходва за хората, които имат нужда", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Калин Поповски.

Шофьорите на "Юнион Ивкони" имат 65 акта през 2016 г.

В. Сега

Транспортното министерство не вижда никакви основания за отнемане на лиценза на транспортната фирма "Юнион Ивкони", става ясно от отговорите му на въпроси на "Сега". В понеделник вечерта автобус на фирмата катастрофира тежко на магистрала "Тракия" и 17 души пострадаха. Пътници разказаха, че шофьорът е заспал от преумора, защото два пъти в един и същи ден е карал по маршрута Слънчев бряг - София.

Миналата година са констатирани 66 нарушения на превозвача, пише в отговорите на министерството. На шофьорите са написани 65 акта, а на компанията - един. Санкциите са на обща стойност над 30 хил. лв. Най-честите нарушения са неспазване на маршрутното разписание, неспиране на определените спирки, непредставяне от страна на шофьора на график за работа, който се изисква при маршрути с дължина до 50 км, и непредставяне на данни за времето за управление и почивка.

Фандъкова не вижда нищо смущаващо в калпавите ремонти

В. Сега

Няколко дни след като от гражданската инициатива "Спаси София" настояха за извънредно заседание на Столичния общински съвет с една-единствена точка, посветена на некачествените ремонти в София, кметът Йорданка Фандъкова омаловажи проблема.

"Винаги може в Столичния общински съвет да се дискутира. Аз разбирам колегите от различните политически сили, които искат да придадат извънредност на ситуацията. Няма нищо извънредно в ситуацията. Просто има много работа - края на сезона", отговори столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че реконструкцията на бул. "Дондуков" още не е приключила и че очаква движението в участъка му от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски" да бъде пуснато до 20 ноември, като след това ще продължат довършителни дейности там "и обектът ще бъде приет едва тогава, когато надзорът се увери, че нещата са изпълнени както трябва".

Борисов обеща на Македония рамо за ЕС и НАТО

В. Стандарт

Премиерът Бойко Борисов се срещна с вицепремиера на Македония Радмила Шекеринска. Двамата са обсъдили развитието на двустранните отношения между България и Македония. Те са отчели позитивните отзиви в международен план след подписания през август Договор за приятелство, сътрудничество и добросъседство между двете страни.

"Трябва да използваме динамиката в политическия процес за поддържане на диалога, за да има повече предвидимост и резултатност от подобрените отношения. Важна роля за това има провеждането на регулярни срещи за постигане на по-тясна координация при решаването на важни двустранни и регионални въпроси. Точно такава функция ще има и предстоящото ни съвместно заседание в Струмица", подчертал по време на срещата премиерът Борисов. Шекеринска е посочила, че подписаният Договор за добросъседство е платформа, на която ще се изгражда успешно сътрудничество в различни сектори между двете страни.

Променят Закона за туризма

В. Стандарт

Предвиждаме промени в Закона за туризма, свързани с пакетните пътувания, планинските професии и създаването на единно звено за контрол, което да бъде към Министерството на туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на работна срещa с представители на туристическия бранш в Банско. Пo думите ѝ предстоят промени в Закона за туризма, които са разделени на две части.

Подсилват спецсъда с 15 магистрати за корупционните дела

В. Монитор

Откриване на нови 15 щатни бройки за спецсъдии заради предстоящото прехвърляне на делата за корупция по високите етажи на властта от Софийския градски съд (СГС) в спецсъда е поискал председателят му Георги Ушев. Това съобщи представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

През юли бяха приети промени в НПК, според които процесите за корупция срещу депутати, министри, магистрати и шефове на агенции ще се гледат от спецмагистратурата. Промяната влиза в сила от 5 ноември – т.е. след броени дни. В искането си Ушев е посочил, че се очакват над 2000 дела повече в съда, при положение че в момента те са общо около 4600. Това означава, че натоварването ще скочи с повече от една втора.

Екоминистерството планира увеличени с 5,1 млн. лв. приходи от такси в бюджета за 2018 г.

В. 24 часа

През следващата година МОСВ планира увеличение на приходите от такси с 5,1 млн. лв. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов при обсъждането на законопроекта за бюджета за 2018 г., който беше приет от парламентарната комисия по околна среда днес. Основното увеличение спрямо тази година се очаква от такси по Закона за водите, а приходите се трансферират на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за финансиране на екологични проекти. В проекта на бюджета приходите на МОСВ общо са 56,3 млн. лв. Те се формират основно от приходи от държавни такси, глоби, санкции и концесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 13.09.22 г.
fallback