Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, която задава нови стойности на прием на редица хранителни вещества, витамини, минерали и вода.
Целта на проекта е да регламентира най-новите научно обосновани стойности за прием на хранителни вещества и енергия с оглед гарантиране на здравословно хранене на населението в България. Обновените стойности са базирани на последни проучвания на Световната здравна организация (СЗО).
Наредбата е публикувана на портала за обществени консултации.
Нови научни данни показват по-ниски потребности от въглехидрати, по-високи потребности от витамин D и витамин С и редица други промени, които трябва да бъдат въведени, за да може да се направи адекватна оценка на храненето на българското население, да се идентифицират реалните проблеми и рисковите популационни групи.
Ето защо в проекта са актуализирани всички стойности за среднодневни потребности от енергия и всички стойности за адекватен прием на пълноценен белтък. Въведени са стойности за адекватен прием на есенциални мастни киселини и n-3 дълговерижни полиненаситени мастни киселини, както и стойности за адекватен прием на хранителни влакнини, диференцирани по възраст.
Въведени са интервали за прием на влакнини и определения на „хранителни влакнини“ и на „добавени захари“.
Актуализиран е приемът на витамините, минералните вещества, стойностите за адекватен прием на калий и вода, въведени са стойности за минимални потребности от натрий и калий; стойностите за горни граници за нерисков прием на витамин D и флуор; препоръчителните интервали за прием на общ белтък, общи мазнини, мастни киселини, общи въглехидрати, диференцирани по възраст.