fallback

Преглед на печата за 26 октомври

07:47 | 26.10.17 г.

Срокът за подаване на оферти за ТБ "Виктория" е до края на октомври В. Капитал Daily

До края на октомври е срокът за подаване на окончателните оферти за покупката на ТБ "Виктория". След подаване на офертите в кратки срокове ще се изберат един или няколко кандидат-купувача – очаква се до около седмица. Това означава, че в началото на ноември би трябвало да има избор. Той ще се направи от синдиците на Корпоративна търговска банка (КТБ), която е собственик на малката и на практика неработеща банка. След това избраният потенциален купувач – един или повече, трябва да бъдат обследвани от БНБ и централната банка да даде или да не даде разрешение за покупка. Ако и този път не се стигне до сделка, другият вариант, който изглежда логичен след няколко неуспешни опита за продажба, е ликвидация.

КЗК разреши на "Еко България" да купи 12 бензиностанции В. Капитал Daily

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на "Еко България" да придобие 12 бензиностанции, които в момента ползва под наем. Според ведомството сделката няма да доведе до концентрация между предприятия, тъй като и в момента гръцката верига на практика контролира обектите, а предназначението им няма да се промени. Продавач е "България лизинг".

Преди време от "Еко България" коментираха, че придобиването е част от дългосрочната стратегия на компанията за развитие. Плановете на дружеството са да разшири мрежата си до 100 бензиностанции. В момента под бранда "Еко" работят 87 обекта в цялата страна.

В спецсъда ще вземат бонуси за 0.76 дела за корупция месечно В. Сега

Делата за корупция по високите етажи на властта, които след 5 ноември ще бъдат прехвърлени в спецсъда, се броят на пръстите на едната ръка. Това се вижда от статистиката, изнесена от Софийския градски съд (СГС), където в момента се разглеждат тези процеси. 

От януари 2015 г. до октомври 2017 г. в СГС са образувани едва 26 първоинстанционни дела за корупция срещу хора на високи държавни постове и срещу магистрати. Т.е., ако изменението на подсъдността им се беше случило в началото на 2015 г., досега само 26 дела щяха да са внесени от прокуратурата в Специализирания наказателен съд. Това прави постъпление от средно 0.76 дела месечно. Дори да се добавят няколко дела от провинцията, тези в София ще са основните.

МОН: Учебниците за един ден трябва да тежат максимум 2 кг В. Сега

Просветното министерство продължава да обсъжда начини да се намали тежестта на ученическите раници, но все така смята, че проблемът не идва от учебниците. Ведомството е направило собствена проверка, от която излиза, че не би следвало книгите, необходими за един ден, да тежат повече от 2 кг дори за децата в горния курс.

"Тежестта на ученическите раници може да бъде намалена за сметка на качеството на учебниците, като се въведе по-лека хартия", коментира просветният министър Красимир Вълчев в Пловдив вчера. Според него обаче намалението в случая ще е най-много 30%. Вълчев посочи, че вече е разговарял с издателите, които обаче заявили, че не е толкова лесно от една за друга година да се направи намаляване на тежестта на учебниците с по-лека хартия. "Въпреки това е възможно за следващата година да предприемем подобни мерки", заяви той, подчертавайки, че за тази мярка ще са нужни допълнителни средства.

БМФ договори още два 45 хиляди тонни кораба В. Стандарт

Ръководството на Параходство "Български морски флот" (БМФ) е потвърдило преди дни строителството на още два съвременни високоефективни кораба за превоз на насипни товари (бълкери), съобщиха за "Стандарт" от шипинг компанията. Двата плавателни съда ще са с товароподемност 45 000 тона дедуейт (DWT) и досега бяха само опция от договора, който БМФ сключи през юли с една от трите най-големи китайски корабостроителници за построяването на 4+2 кораба с товапододемност 45 000 DWT. И 6-те нови плавателни съда ще са от последно поколение Bluetech 45, а инвестицията в тях ще е за над 150 млн. щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
fallback