fallback

Европейската заповед за разследване се въвежда в българското законодателство

Новият закон ще позволи на България да обменя информация с останалите държави от ЕС при трансгранични престъпления

12:11 | 06.10.17 г.

Европейската заповед за разследване ще бъде въведена в българското законодателство чрез специален закон, предлагат от Министерството на правосъдието. Анализите на експертите показват, че сега действащата нормативна уредба у нас не може да покрие изискванията на европейските директиви в областта на оказване на взаимопомощ по наказателни дела между държавите в Европейския съюз (ЕС).

Правосъдното министерство съобщава в своите мотиви, че вече е получило предупреждение за неизпълнение в срок на задълженията, които страната ни има като член на общността във връзка с този казус. В отговор от ведомството са подготвили изцяло нов закон. По този начин ще бъде избегната ситуация, в която български съдебни органи да не могат да разследват ефективно трансгранични престъпления.

Текстовете дават определение какво представлява европейската заповед за разследване и при какви обстоятелства може да бъде издадена. Подобни заповеди ще могат да бъдат издавани от прокурорите в досъдебното производство и от съд вече в съдебната фаза на наказателното производство. Новият закон прецизира и случаите, в които може да бъде отказано изпълнението на заповедта за разследване.

Европейската заповед за разследване е крачка към създаването на платформа за обмен на електронни доказателства между страните от ЕС. Без законодателство, което да въвежда използването ѝ у нас, страната ще остане извън тази система.

Към момента с директивата за въвеждане на заповед за разследване се създава цялостна система за събиране на доказателства при дела с трансграничен характер. От Министерството на правосъдието посочват още, че по този начин ще се улесни разследване на случаи на корупция, трафик на наркотици и организирана престъпност. 

Текстовете на новия закон са публикувани за обществено обсъждане, като заинтересованите страни могат да споделят своите коментари до 19 октомври 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
fallback