fallback

Търговията, услугите и строителството оказват натиск върху бизнес климата през септември

Общият показател на бизнес климата намалява с 0,8 пункта в сравнение с август

11:49 | 29.09.17 г.

Бизнес климатът в България се влошава през септември заради приближаването на зимния, неактивен сезон в строителния сектор. Най-силно се влошават обаче настроенията на предприемачите в търговията на дребно въпреки приближаващия коледен сезон, както и в сектора на услугите, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата намалява с 0,8 пункта в сравнение с август, когато отбеляза ръст от 0,5 пункта.

Единствено бизнес климатът в промишлеността се подобрява – с 1,9 пункта спрямо август. Настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, като и очакванията за дейността през следващите три месеца остават благоприятни.

Основните фактори, затрудняващи предприятията, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила. Относно продажните цени в промишлеността мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца, посочва НСИ.

Бизнес климатът в строителството се понижава с 1,8 пункта през септември спрямо август. Очакванията на мениджърите за следващите месеци са резервирани. По тяхно мнение има известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец, но очакванията им за строителната активност през следващите три месеца се влошават предвид и приближаващата зима.

Бизнес климатът в търговията на дребно се срива с 3,5 пункта спрямо август, а в сектора на услугите намалява с 2,5 пункта заради неблагоприятни очаквания на мениджърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
fallback