fallback

Средногодишният ръст на приходите от нощувки в България е 6% за пет години

Министерството на туризма подготвя инвестиционна карта за привличане на инвеститори в сектора

18:33 | 28.09.17 г.

За последните пет години средногодишният ръст на приходите от нощувки в България е 6%, което е над средното ниво за Европейския съюз (ЕС) според данни на Световния туристически барометър, цитирани от зам.-министъра на туризма Милко Теофилов. Той откри Десетия Черноморски туристически форум във Варна, съобщават от Министерството на туризма.

По думите му това е по-високо ниво в сравнение със средното за ЕС, където ръстът достига 4,3%. По този показател оставяме зад нас страни като Турция, Италия и Франция.

Зам.-министъра на туризма цитира и данни за периода януари–юли, според които ръстът на посетителите е 7,2% спрямо същия период на миналата година. Общо 4,9 млн. чуждестранни посетители са били в страната за първите 7 месеца на годината. Приходите в сектора се увеличават с близо 11 на сто до 3,7 млрд. лв.

По данни на Световния съвет за пътувания и туризъм 7 от всеки 100 евро, инвестирани в България, са вложени в туризъм. Това е над средното ниво за ЕС и света, посочи зам.-министърът. По думите му страната има редица предимства спрямо други страни в региона. Например корпоративният данък у нас е най-ниският в ЕС, като ставката е под тази на Румъния, Сърбия и други държави от Източна Европа.

Министерството на туризма подготвя и инвестиционна карта за привличане на инвеститори в сектора, каза още Теофилов.

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
fallback