fallback

Бизнесът и синдикатите в нов остър спор за добавката за стаж

"Клас прослужено време" е противоконституционен, каза Божидар Данев. Премахването на добавката за стаж ще взриви държавата, заяви лидерът на КНСБ

10:07 | 28.09.17 г. 7

„Клас прослужено време” е противоконституционен. Това каза Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара (БСК), в ефира на bTV по повод предстоящите обсъждания днес в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„В конституцията пише, че заплатата се определя съгласно извършената работа – няма възраст, няма опит”, категоричен е той. По думите му работодателите не са против повишаването на работните заплати, но не и с такива „ретроградни механизми“, които се диктуват от държавата.

Данев каза, че добавката за стаж е противоконституционна, защото няма подобна практика в други европейски страни, освен това дикриминира хората по възраст, защото по думите му „има млади хора, които вършат много по-добра работа, отколкото тези с дълъг стаж“. 

Данев обобщи, че бизнесът е против този административен подход за вдигане на заплатите.

Работодателските организации ще атакуват добавката във ВАС и Конституционния съд, посочи той.

В същото време лидерът на КНСБ Пламен Димитров контрира, че не е вярно, че добавката за стаж е противозаконна. „Законно и незаконно не определяме в студиото, добавките се определят със закон”, категоричен е той.

По думите му проблемът, че младите хора в България са дискриминирани на пазара на труда, е измислен. „Има механизми за допълнително заплащане при младите работещи”, допълни Димитров.

Премахването на „клас прослужено време” ще доведе до дестабилизация на работната сила в България, защото масата работещи хора в предприятията в момента са на възраст над 40 години. Искате да направите проблем на тези, които ви изкарват хляба, обърна се Димитров към Божидар Данев.

Темата за „класа“ се нагнетява в публичното пространство, за да дразни хората и да измества дебата от съществените теми – доходите и липсата на работна ръка, заяви Димитров.

"Ако някой иска да махне добавката за стаж, ще взриви държавата", заяви лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:04 | 13.09.22 г.
fallback