fallback

Преглед на печата за 27 септември

07:17 | 27.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Финансовата криза свали почти наполовина командировките В. 24 часа

Бизнес пътуванията в рамките на Европейския съюз са намалели с 40% вследствие на икономическата криза. Това показват данни на “Евростат” за периода 2007-2015 г., публикувани във вторник. През 2007 г. командировките са били 206 млн., докато през 2015 г.- само 123 млн. Всяка година спадът е бил 6-7%. Възможна причина за по-малкото командировки, от една страна, е свиването на бюджета, отделен за пътувания от фирмите. От друга страна, вече има по-устойчиви и ефективни от гледна точка на време и разходи средства за комуникации, които стават все по- разпространени.

Нови 67 млн. лв. субсидии за избрани В. Капитал Daily

Ако сте мъж, от София, имате предишен бизнес или сте над 30-годишни, шансът ви да получите пари от новата отворена линия на Министерството на икономиката е почти нулев. Освен ако не познавате млада жена от Враца. Защото, ако тя е до 29 годишна и е от Северозападна България, оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е преценила, че нейните идеи са по-важни.

Новата процедура - "Насърчаване на предприемачеството", е за 67 млн. лева, за стартиращи компании и се очаква да бъде открита за прием до края на годината. 

Машинният вот пак се превърна в проблем В. Сега

Машинното гласуване крие повече рискове, отколкото преимущества, и тенденцията по света е държавите да се отказват от него, вместо все по-широко да го използват. Това са част от констатациите, представени от "Информационно обслужване" на среща с депутати, представители на изпълнителната власт и ЦИК, съобщи Медиапул. Становището на държавната фирма е, че от машинния вот няма съществена полза, но има значителни разходи и че изборният процес няма да загуби, ако то не се въведе реално, макар че изискването на действащия Изборен кодекс е такова.

И БСП отрече договорки за Висшия съдебен съвет В. Стандарт

БСП не е влизала в договорки с другите партии за избора на Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви соцлидерът Корнелия Нинова. "Понеже тези дни чухме, че сме се събрали и договорили, искаме доказателства, малка държава сме, няма скрито-покрито. Който твърди, че някъде сме се събрали с Цветанов, Карадайъ, Симеонов, моля да предостави доказателства за това, защото обратното е просто голословно твърдение", отсече Нинова.

По-рано и лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отрече, че е имало договорки при определянето на парламентарната квота във Висшия съдебен съвет.

77 000 компютъра у нас ударени от хакери В. Монитор

Близо 70 000 компютъра у нас са били ударени от хакери от началото на годината до 26 септември. Това показват данните от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT), предоставени за „Монитор“. Според цифрите, сигналите, обработени от CERT България за нарушения във и от българското Интернет пространство, до вчера са били 1554. При тези атаки са били засегнати 76595 IP-адреси, което представлява отделни компютърни конфигурации. Само за септември пък пострадалите са били 884, а получените сигнали са били 87, поясняват от CERT. Оттам допълват, че спрямо миналата година има увеличение от около 30% на подадените оплаквания за атаки от хакери. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 28.08.22 г.
fallback